Petrol Fiyatlarında Yükselişten Ne Çıkarmak Gerekiyor?

Son günlerde ABD Başkanı Donald Trump tarafından İran’ın 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmaya uyduğuna ilişkin onay verilmemesi ve bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanabileceği söylentileri Petrol arzının azalacağı kaygısını artırdı.

Bununla birlikte Irak hükümeti, orduya bağlı birliklerin petrol sahaları dahil olmak üzere Kerkük’te büyük bir bölgeyi kontrol altına aldığını açıklarken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bunun doğru olmadığını savundu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da işlem gören Petrol  vadeli kontratlar, geçtiğimiz hafta yaklaşık % 3 yükselmesinin ardından Pazartesi günü de yaklaşık yüzde 1.5 arttı.  Irak güvenlik güçleri Pazar günü geç saatlerde petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı. OPEC, ham petrol talebinin gelecek beş yıl içerisinde sağlıklı bir tempoda artacağını dolayısıyla da Petrol Fiyatlarında Yükseliş öngörüyor.

Peki, Doğru mu?

Aslında ekonomisini Petrol, Silah, Enerji üzerine kuran ABD’nin Ortadoğu üzerinde bu tür manevraları desteklemesi hatta olmayan eylemler üretmesi ekonomisinin hareketliliği için şart. Dünya’da bir yerlerde savaş olmaz ise, ya da ekonomik bir kriz çıkmaz ise ABD ekonomisinin çökeceği aşikâr. Belki de bu yüzden ABD Dünyanın Kabadayısı olma rolünü pek bırakmak istemiyor.

Trump yasaların kendisine verdiği yetkileri sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyecek bir iş adamı. Ülkelerin ticaret mantığıyla yönetilemeyeceğini anlaması fazla uzun sürmeyecek olsa da Trump şu anda karakterini ülkenin yönetim şekline sonuna kadar yansıtıyor.

Ortadoğu’da, Afrika’da, orada burada bombalar patlamış, insanlar ölmüş ABD ve Avrupa ülkeleri için pek te önemli değil. Önemli olan Dünya üzerindeki pastadan paylarının azalıp azalmadığı.

Ham petrol günümüzde hemen kullanımından vazgeçebileceğimiz bir madde değil. Bununla birlikte sadece enerji sektörü değil, tekstil, sağlık, gıda, ulaşım ve diğer sektörlerde petrol türevi ürünler kullanıyor.

Petrolün temini azaldıkça fiyatlar artacaktır. Elbette enerji sektöründe ve ulaşımda fosil yakıtların kullanımının azalması petrol fiyatlarını olumsuz etkileyecek faktörlerden.

Kısacası Petrol Fiyatlarında Yükseliş bir çok değişik parametreye bağlı Zaman bize daha neler gösterecek zamanla göreceğiz.

Elektikli Araçların Petrol Fİyatları Üzerindeki Etkisi isimli yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

“Petrol Fiyatlarında Yükselişten Ne Çıkarmak Gerekiyor?” üzerine 3 yorum

  1. Keşke ülkemiz petrolü üreten ve bütün dünyaya satan ülke olsa. Ama bu durumda olmadığımıza göre çok çalışmamız gerekiyor diye düşünüyorum

    Yanıtla
  2. Aslında petrol bedava dağıtılabilir.Çünkü dünyanın heryerinden milyarlarca varil petrol çıkıyor.Ama halk alışmış pahalı almaya.Geçen yıl varil fiyatı, bugünkü varil fiyatının yarısıydı :))

    Yanıtla
  3. Petrol fiyatlarının bu düşük hali keşke ülkemize de yansısa. Devletin vergileri artırmak yerine harcamalardan kısmaya gitmesi, kamu personeli olarak küçülmesi, daha sağlıklı olacak diye düşünüyorum. Böylelikle bir çok ürünü daha ucuz alabileceğiz.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.