Eğitim ve öğretim sürecinde en fazla karşılaşılan sorunlardan birisi de şiddet. Öğrenciye şiddet, öğretmene şiddet, memura, amire şiddet. Kimin gücü kime yeterse şeklindeki orman kanununu uygulamaya bayılan birçok kişinin olduğu gerçeğini maalesef haberlerden de izliyoruz. Otorite Şiddetle mi Olur? Başlıklı bu yazımda öğrencilere uygulanan şiddete değinmek istiyorum.
Ülkemizin genç nüfusu başarı kıyaslamalarında referans alınan birçok Avrupa ülkesinden fazla. Bununla beraber referans alınan Avrupa ülkelerinde öğretmen işe alma, eğitme, özlük hakları kriterleri ülkemize göre daha farklı.
Ülkemizde yapılan istatistiklere göre eğitim hayatları boyunca her 5 öğrenciden biri şiddete maruz kalıyor. Bu şiddetten kasıt fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel vb şiddet. Ve ülkede ekonomik, teknolojik, kültürel gelişmişlik seviyesi arttıkça da Şiddet oranı giderek artıyor.
İyi donanımlı ve mesleğinde birçok meslektaşından daha yeterli olan öğretmenlerin şiddete başvurma oranlarında son zamanlarda artış olduğu gerçeği de yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor.
Şiddet uygulamanın artık geçerli bir eğitim yöntemi olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da bu kanıtların öğretmen eğitimlerine yansıması oldukça yavaş. Öğretmenlerin sınıflarında daha faydalı olabilmesini sağlamak için ödüllendirme, pekiştirme ve söndürme gibi davranış değiştirme tekniklerinin öğretilmesi zorunlu hale geldi.
Kişisel sorunlarını işe getiren veya işyerinde sorun yaşayan öğretmenlerin şiddete daha fazla başvurduğu gerçeğini unutmamalıyız. Günümüzde öğretmenlik maddi getirisi Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarına göre oldukça az olan bir meslek. Öğretmenlerin kendilerini sürekli yenilemeleri, kitap okumaları, bilişim teknolojileri aygıtlarını daha iyi kullanmaları, iyi giyinmeleri, formda ve sağlıklı olmaları bekleniyor. Bu beklentileri yerine getirebilmesi için gerekli olan maddi gücü kimse sunmuyor.
İşyerlerinde çeşitli olumsuz durumlardan etkilen öğretmenlerde bu sorunlarını sınıf içerisinde şiddete başvurarak yansıtıyor. İşyerlerinde donanım eksikliği, niteliksiz yönetim kadrosundan kaynaklanan sorunlar, öğretmenler arasındaki kişisel sorunlar vb. işyerlerindeki olumsuz durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Otorite Şiddetle mi Olur? Sorununa Çözüm Önerileri
- Öğretmenlerin refah düzeylerinin yükseltilmesi,
- Öğretmenlere davranış tekniklerinin öğretilmesi,
- Öğretmenlere ücretsiz psikolog desteğinin verilmesi ve 6 aylık periyotlarda psikolojik testlere tabi tutulması,
- Öğretmenlerin mesleğe alınması sürecinde şart koşulan formasyon sürecinin daha da nitelikli hale getirilmesi,
- Eğitim ortamlarının donanımsal olarak daha iyi hale getirilmesi,
- Eğitim ortamlarındaki yöneticilerin mesleğinde iyi, lider kişilikli ve psikoloji eğitimi almış olması,
- İŞ kaybetme kaygısı olmayan öğretmenlerin şiddete daha rahat yöneldikleri düşünüldüğünde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun bu yönde revize edilmesi,
- Ailelerin Eğitimi süreci planlanarak öğrencilerin şiddet konusunda bilinçlendirilmesi,
- Ders içeriklerinin daha eğlenceli, daha rahat olması konusunda gerekli güncellemelerin yapılması,
Benim aklıma gelen çözüm önerileri bunlar. Bu yazımda Otorite Şiddetle mi Olur? sorusuna cevap vermeye çalıştım.
Bir başka yazımda görüşmek ümidi ile Keyifle kalın.
okulda az mı dayak yedik. ama benim gibi dayak yiyen diğer arkadaşlarım da hep iyi yerlere geldiler. mutlu mesut yaşıyorlar…
Belki eskiden öğretmenler daha iyi idi. Haklıyı haksızı ayırt ediyorlardı. Bununla birlikte hiç bir canlı şiddeti hak etmiyor. Önemli olan güzellikle sorunu çözebilmek.
Eğitimcilerin en büyük sorunu kendilerini yetiştirememeleri dir. Kendini iyi yetiştirmiş bir öğretmen şiddete başvurmadan sınıfına hakim olabilir. Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Üniversiteden mezun olup direkt olarak eğitim öğreti faaliyetleri basta olmak üzere hayat telaşına düşen öğretmenlerin kendilerini yetiştirmek için fırsat bulamamaları hayatın gerçeği…
Şiddet, hele ki bir öğretim kurumunda, bir öğretmen tarafından, bir çocuğa uygulanıyorsa asla kabul edilemez.
Çocuk eğitmek, otorite kurmak, öncelikle çocukların sevgi ve saygısını kazanmakla, davranışlarında tutarlı ve ilkeli olmakla olur. Bu sorun özel okullarda yaşanmıyorsa, yaptırımlar net olduğunda, öğretmenlerin daha dikkatli davrandığı anlamına gelir.