Örgüt kelimesi belirli iş ve işlemleri gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kişi ve kuruluşların oluşturduğu birliğe verilen addır. Örgütlenmek kelimesi de bu birliğin teşkilini gerçekleştirme eylemini ifade etmektedir.
Günümüzde siyasi, ekonomik, sivil, resmi, gayri resmi, binlerce örgüt ülkemizde faaliyetlerini göstermektedir. 15 Temmuz gecesi ülkemiz, iç ve dış mihraklar tarafından desteklenen ve devletin hemen hemen her kademesini örümcek ağı gibi sarmış bir terör örgütünün halkın özgür iradesine el koymaya çalışmasına şahit oldu ki bu örgüt halk arasında iyi niyetli olarak bilinen ve bir çok masum insanın sosyal faaliyetlerine kandığı bir örgüt idi.
Örgütlenmek kamu zararına olmamak kaydı ile oldukça iyi bir eylem sayılabilir. Örneğin ev sahibi olmak isteyenlerin kurduğu en temel örgütlerden birisi kooperatiflerdir. Yatırım ortaklıkları, kalkınma fonları, dernekler, kulüpler hepsi de farklı amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini yürütmekte olan örgütlerdir. Dünya çapında sivil toplum kuruluşları bir çok siyasi ve ekonomik sorunu çözme aşamasında oldukça etkilidirler. Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Birleşmiş Milletler, Nato bu örgütlerden bir kaçı.
Devletler iç ve dış tehditlere karşı kendilerini ve vatandaşlarını korumak ve ülkelerinin bekası için değişik stratejiler geliştirmek adına örgütlenmeler yapmaktalar. Haber alma, Olay önleme, Savunma amaçlı olabilen bu örgütlerin yaptıkları faaliyetlerin meşruluğunu her zaman herkesin bilmesi elbette imkansız ama kontrol edilemez değiller.
Amerika Birleşik Devletlerinin uluslararası politikalarında CIA isimli haberalma örgütünü oldukça etkin kullandığı hemen hemen herkes tarafından bilinen bir durum. Hatta bazı ülkelerde iç karışıklık çıkardığı belirlenen CIA elemanlarının tutuklandıkları, infaz edildikleri haberleri de aşmıyor değil. Bu konuda herhangi bir ülkenin kurmuş olduğu bu tür terör örgütlerinden dolayı hesap vermesi gerekliliği Uluslararası hukuk kurallarına göre işletilmeli. Bununla birlikte Dünya ülkeleri halen açgözlü ve başa ülkelerde çıkan karışıklıkları kendi menfaatine çevirecek örgütlenmeler içerisinde olmaya devam ediyor.
Bence devletimiz kendisini iç ve dış örgütsel olsun devletsel olsun tehlikelerden koruyacak örgütlenmeyi bir an önce bitirmeli ve özellikle de devletimizin düşmanlarını Dünyanın neresinde olursa olsun cezalandırabilecek güçte olmalıdır. Önleyici istihbarat yapabilecek, operasyonel gücü olan güçlü bir örgüt devletimizin oldukça işine yarayacaktır. Bu örgütün faaliyet sahasının da oldukça geniş olacağı kanaatindeyim.
Allah (c.c.) devletimize zeval vermesin.
Aslında devletin bu tür durumlar için kurumları mevcut veya mevcuttur. Tutup da kendisini uluslararası kamuoyuna afiş etmesine gerek yok. Ben de bu yazınızda anlatılanları desteklemekle birlikte bazı sivil toplum kuruluşlarının devletin bekası ve güvenliği için kullanılması taraftarıyım.