Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri

Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri

Merhaba değerli okuyucularım. Okullarımızda eğitim ve öğretimin daha sağlıklı yürütülebilmesi için öğretmen, veli, öğrenci dâhil bütün paydaşların birlikte çalışması gerekir. Öğrencilerin eğitim aldıkları kurumu sevmesi, öğretmenin yaptığı işten zevk alması, velilerin idare ve öğretmenler ile işbirliği içerisinde olması gerekir. Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri başlıklı bu yazımda okulda yapılacak basit faaliyetler ile öğrencilere nasıl okul sevdirileceğini anlatmaya çalışacağım.

 

Aidiyet Duygusu

Aidiyet duygusu bir yere, mekâna ısınma, sahip çıkma, benimseme gibi duyguların bireyde oluşması olarak tanımlanabilir. Okullarda aidiyet duygusu ise öğretmen ve öğrencilerin sınıflarını, okullarını kısaca kurumu tam anlamıyla benimsemesi ve o kurumun kültürel değerlerine sahip çıkması olarak adlandırılabilir.

Aidiyet duygusu gelişmemiş öğrenciler okula gitmek istemezler. Arkadaşlık ilişikleri geliştirmek istemezler. Mutsuzdurlar ve diğer bireylerle iletişime kapalıdırlar. Aynı şekilde aidiyet duygusu yerleşmemiş öğretmenler de öğrencileri ile iletişim de sıkıntı yaşarlar ve bu sıkıntıların sonucunda öğrencilerine verimli bir şekilde eğitim ve öğretim yapamazlar.

Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri

Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?

Konumuz gereği eğitim kurumunda öğrencilerin aidiyet duygularını geliştirme yöntemlerinden bahsetmek istiyorum. Eğer Öğrenciler okuldan zevk almazlarsa okula neden gitsinler ki?

Fiziki Mekânların Planlanması

Kurum içerisindeki fiziki mekânların öğrenci dostu olması çok önemlidir. Öğrencilerin mekânda kendilerine hitap eden bölümleri rahat bir şekilde kullanabilmelidirler. Örneğin ilköğretim öğrencileri için lavabo ve tuvaletlerin çocukların kullanımına göre hazırlanması, sıra ve masaların boylarının yine öğrenci profiline göre hazırlanması, öğrencilerin dolaplarının öğrencilerin rahat kullanımı için tasarlanması çok önemlidir.

Bunların dışında öğrencilerin boş zamanlarında vakit geçirecekleri yerlerin de öğrenciler için cezbedici olması önemli bir unsur. Örneğin kantinin aydınlık ve canlı renkler ile boyanması bahçede öğrencilerin yeşil alan ve ağaçlıklardan bolca faydalanması çok önemli. Bahçesinde ağaçlığı ola bir okulda ağaçların arasında oturacak banklar yoksa veya ağaçlık kısım öğrencilerin kullanımına kapatılmış ise bu öğrencileri görsel olarak rahatsız edecektir.

 

“Sınıf Yönetiminde AİDİYET” Başlıklı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

 

Okul sınırları içerisinde bazı ilginç mekânların tasarlanması da öğrencilerin okula bağlılığını artıracaktır. Mesela spor salonu olması yeterlidir ancak spor salonunun bir köşesinde 4-5 tenis masasının olması daha eğlencelidir. Veya stres atma odası adı altında kum torbalarının olduğu bir yer tasarlanması öğrenciler tarafından ilginç bulunmaktadır.

Veya  okulun kullanılmayan bir köşesine haftalık olarak ilginç öğrenci fotoğraflarının asılması da değişik bir tasarım uygulaması olacaktır.

Okulun iç ve dış renklerinin seçim bile öğrencilerin okula bakışını değiştirmektedir.

Sosyal, kültüreli sportif Faaliyetlerin Düzenlenmesi

Bir okulda sosyal, kültürel veya sportif faaliyetlerin fazlalığı öğrencilerin bu faaliyetlere katılmaya zorlanması, okul gezileri yapılması yapılamıyorsa ders içeriğinde müze, ören yerleri vb gezilerin düzenlenmesi bu konuda öğretmenlerin aktif olarak çalışması çok önemlidir. Ayda 1 defa sinema veya tiyatro günü düzenlemek bile öğrencilerin okula bakış açısını değiştirir.

Lise ve dengi okullarda ise kişisel gelişim uzmanları, yaşa koçları, psikologlar, mesleğinde uzman insanların kariyer günleri planlaması adı altında okullarda sempozyumlar düzenlemesi de etkili olmaktadır. Güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin de katılımı ile öğrenci konserleri düzenlenebilir.

Okul İdaresinin Korkulacak Bir Birim Olmadığını Göstermek

Öğrencilerin hemen hemen hepsinde okul idaresine ve idarecilere karşı bir korkusu vardır. Bu konuda en güzel yöntem okul idarecilerinin öğrencilerle buluşmasını sağlayacak bir toplantı veya sınıf içi rehberlik faaliyeti düzenlenebilir.

Öğrencilerin hizmet alan olduğu eğitim sektöründe en büyük hizmet veren olan devletin, okullardaki idarecilerin öcü olmadığını anlatması çok önemlidir.

Okulun Donatımının Sağlıklı Olması

Okullarda eğitim araç ve gereçlerinin eksiksiz olması, öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda öne önemli etmenlerden birisidir.  Örneğin Bilişim Teknolojileri alanı olan bir okulda yeterince bilgisayar donanımının olmaması, Hasta ve Yaşlı Bakımı alanında hasta maketlerinin olmaması gibi. Eğitim hizmetlerinin sağlıklı olmaması da öğrencilerin okulla ilgili izlenimini olumsuz etkileyebilir.

Mesela yıl boyunca bir sınıfın camının kırık olması ve onarılmaması sizce nasıl açıklanabilir ki? İdarenin, öğretmenin, hizmetlinin ihmali ve kusuru olan bu durumda öğrenci sizce ne düşünür?

 

Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri bu yazımda öğrencilerin kendilerini okulda değerli hissedebilmeleri için neler yapılabileceğinden bahsetmeye çalıştım. Bir eğitimci olarak öğrencilerin kendilerini değerli hissetmeleri çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi çocuklarıma da her gün telkinde bulunuyorum. “ İyi Eğlenceler”. Eğer o okulda öğrenciler eğlenemiyorsa, zevk almıyorlarsa o zaman eğitim ve öğretimin sağlıklı olacağından şüphe ederim.

Keyifle kalın.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

2 thoughts on “Öğrencilerin Okul ile İlgili Aidiyet Duygularını Geliştirme Yöntemleri

    salih pelin

    (24 Nisan 2018 - 11:11)

    bence öğrencinin okul aidiyet hissetmesi öğretmen arası ilişki ile doğrudan alkalı. Fiziki şartlar ne kadar yerinde olursa olsun ilişkilerde problem varsa asla kendisini okula ait hissetmiyor.

    Turan_1

    (5 Haziran 2018 - 11:51)

    okullar da kapanacak ama inşallah önümüzdeki senelerde öğretmen ve okul idareleri buradaki yazıyı dikkate alırlar. eğitim sisteminin ne kadar hassas ve önem gösterilmesi gereken bir sistem olduğu malum. acilen okulların ve okullardaki öğretmenlerin mesleki yeterlilik konusunda ıslah edilmeleri gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.