Öğrencilerimden Bakana Mektup!

Merhaba Değerli okuyucularım. Bazen derslerde özellikle de Ofis Programları derslerinde öğrencilerime uygulamalar yaptırıyorum. Bu uygulamalar esnasında hazır olan temrinler üzerinden çalışmalar yaparken bazen de özgün çalışmalar gerçekleştiriyorum. Bu hafta konumuz duygu ve düşüncelerin Kelime İşlemci programı kullanılarak aktarılması idi.

Öğrencilerime “ Sayın Bakanım” başlığı ile duygu ve düşüncelerini aktaracakları bir metin hazırlamalarını söyledim. Bu metinde hem 10.sınıf öğrencilerin yaşamlarından izler bulacaksınız hem de kendilerini ifade etmeleri gerektiğinde neler yazabileceklerini göreceksiniz.

Bu yazıları hazırlarken taleplerini, düşüncelerini, hayallerini, Sayın bakanımıza iletmek isterlerse neler yazmak istediklerini sordum. Bakalım neler yazmışlar.

Not: Okul ismi ve öğrenci isimleri gizlenmiştir. Ayrıca Öğrencilerime bu yazılarını internette paylaşacağımı belirttim. Hatalarına dokunmadım. Yazım hataları olabilir.

Öğrencilerimden Bakana Mektup, Amacımız

Sayın bakanımıza yazılan bu mektupların asıl amacı kesinlikle şikâyet etmek değil. İlk olarak kendi taleplerini ifade edebilecekleri metinler oluşturmalarını sağlamak.

Bu mektuplarda isimlerin yayınlanmamasının sebebi de öğrencilerimizin kişisel bilgilerinin korunmasını sağlamaktır.

ogrencilerimden_bakana_mektup

Okul adının yayınlanmamasının sebebi de resmi kurum olduğu için çalışanlarının zan altında bırakmamaktır.

Bu talepler asında okullarda yapılan anket çalışmaları ile toplanıp gerçekleştirilebilecek olanlar imkanlar dahilinde gerçekleştiriliyor.

Mektup 1

Sayın Bakanım;

  ……………………….Lisesi öğrencisiyim. Okulumuz bahçesinin geneli boştur buralarda ufak evcil hayvanlar besleyebiliriz(Tavşan, Kedi, köpek vb.).Okulumuz pansiyonunda kalmaktayım, acil bir ihtiyacımız olduğu zaman hızlıca gidip ihtiyaçlarımızı alabileceğimiz alışveriş yerleri oluşturulabilir. Pansiyon giriş saatlerimiz biraz uzayabilir, yada 1 saat kadar bahçede oturmamıza izin verilebilir. Okulumuzdaki süs havuzunun doldurularak hoş bir görüntü elde elde edilebilir. Okulumuzda hariç zamanda öğrenciler ve öğretmenler zeka oyunları oynayabilirler yani okuldaki son ders saatleri bu şekilde zeka oyunları ile öğrenciler geliştirilebilir. Bölümümden ötürü en az 5 ders satini bilgisayar ekranına bakarak geçiriyorum, bölüm derslerimiz olduğu günler aralara 1 veya 2 ders beden eğitimi, sosyal etkinli, elbecerisi (örgü vb.), resim veya müzik dersleri ile kendimizi dinlendirerek derslere daha çok adapte olabiiriz. Okulumuzda 2 adet üstü açık sahalar bulunuyor. Okulumuza ait olan kapalı spor salonun da oklumuzun dahil olmadığı etkinliler olduğu için kış aylarını sınıfta geçiriyoruz spor salonundaki etkinliklerin azaltılmasıyla beraber derslerimizi kapalı spor salonunda geçirebiliriz. Okulda mecburi kulüplere katılıyoruz. Bu kulüplerde öğrencilere ensturuman çalımayı öğrenmemiz sağlanabilir. Biz öğrenciler sizlerden bunları istiyoruz. Gereğinin yapımasını arz ederim.

ogrencilerimden_bakana_mektup

Mektup 2

SAYIN BAKANIM;

Okulumuzda ders saati erken başlıyor uykumuzu alamıyoruz ve derslerimizde çok fazla olduğu için çok öğrenciler çok yoruluyor gereksiz derslerin kalkmasını istiyorum. Eğlenceli etkinlikler ya da derslerin daha erken bitmesini istiyorum.

Kantinlerde az yiyecek ve içecekler var daha fazla olmasını, sağlıklı yiyeceklerin olmasını ve fiyatı öğrencilere daha uygun olmasını istiyorum.

Okulumuzun bahçesi çok büyük olduğu için az eşyalar var ve eğlenceli şeylerin yapılmasını istiyorum.

Sınav konuları çok fazla olunca hangisine çalışacağımızı karıştırıyoruz ve konuların az olmasını istiyorum. Arz ederim.

Mektup 3

Sayın BAKANIM

Merhaba ben ……………………………………………………………LİSESİ 10. Bilişim bölümü öğrencisiyim. Ben son ders saatlerin çok sıkıcı olması ve artık öğrencinin dikkatinin dağıldığı sıkıldığı ve yorucu geldiğini belirtmek isterim sizden talebim bu son saat derslerin yerine fiziksel, eğlenceli aktiviteler yerleştirilmesidir mesela bir dans dersi, müzik aletleri çalmak için bir ders, halk oyunları, savunma sporları, elişi dersleri vb. gibi derslerin verilmesini isterim eğer bu dersler verilirse öğrenci ders stresini atmış olur hem öğretmenler biraz dinlenmiş olur hem de artık öğrenciler son saatlerde dakika saymaz sizden ricam bunların gerçekleştirilmesi.

Mektup 4

SAYIN BAKANIM

Ben ……………………………………… Lisesi öğrencisiyim Aynı dersleri görmekten sıkıldık ve farklı dersler istiyoruz. Okul saatlerinde ek olarak şunları istiyoruz müzik dersleri, dans dersleri, okulumuzun bahçesi çok müsait olduğu için insanlara zarar vermeyecek hayvanlar beslemek istiyoruz. Okulumuzun bahçesinde renkli renkli çiçeklerin olması ve çam ağacının olmasını istiyoruz okulun merdivenleri led ışıklarla döşenmesini istiyoruz. Bahçemizdeki süs havuzun su ile doldurulması ve içini balıklarla doldurulmasını istiyoruz okulumuzda zil yok zil takılmasını istiyoruz.

ogrencilerimden_bakana_mektup

Mektup 5

SAYIN BAKANIM

Sayın Bakanım, öncelikle işinizde ve hayatınızda başarılar diliyorum. Eğer arzu edilirse, olası katkılarım hakkında düşüncelerimi iletmek için size bu mektubu yazıyorum.

Ben ……………………………………. LİSESİ öğrencisi  ……………………………….Ben bu mektubu size yazıyorum ama bir yandan da, bu tür önerilerin belki biraz da fazlasıyla aktığını ve bir çeşit öneri kirliliği yarattığını da tahmin ediyorum. Ama yine de kendi görüşlerimi ve isteklerimi size bildirmek istiyorum. Tabi ki her öğrenci gibi benim de gerek istek gerek şikayet olsun isteklerim var. Öncelikle ben okulumuzun bahçesi hakkında bir istekde bulunmak istiyorum, bahçemizde yemek yeme alanı yok her öğrenci ayakta kalıyor bank yapılmasını istiyorum ve ders saatlerinin azaltılmasını ve gereksiz derslerin kalkmasını istiyorum.

Mektup 6

Sayın bakanım,

Okul içi faaliyetlerin artmasını ve eğlenecek gezilerin olması en azından rahatlamamızda çok etki gösterir. Ders saatlerinin azalması teneffüslerin çoğalması kafamızı da rahatlatır. Sabahçı ve öğlenci olarak da okula gidip gelmemiz derste uyumamamız konusunda olumlu olacaktır. Okul gezileri, konferans programları, kantindeki malzemeler, yiyecek ve içeceklerin artmasını da istiyoruz. Okulda müzik dersi ve müzik öğretmenimiz de olmalıdır. Erken saatte dersin başlaması derste uyumamıza neden oluyor. Okul ders saatlerimiz çok olduğu için kendimize vakit ayıramıyoruz. Kantindeki yapılan tostların malzemelerini az koyuyorlar. Erkenden acıkıyoruz. Kantindeki yiyeceklerin artması en azından acıkmamızı azaltır. Okul öğrencilerimiz de az bölümlerin artması da okulumuzu kalabalıklaştırabilir. Okulumuzun bahçesine çiçek vb. bitki türlerinin de olması iç açıcı olabilir.

Pansiyon öğrencisi olarak etüt saatlerinin de azalmasını istiyoruz. En azından bir saat çalışma yetecektedir. Pansiyon giriş çıkış saatlerimizin daha fazla olmasını da talep etmekteyiz. En azında giriş saatimiz 18.00’a çıkışlarımızda sabah 10.00’da olabilir. Şu anki giriş çıkışlar işlerimizi halletmemize yetmiyor. Öğlenleri okuldan dışarı çıkamıyoruz tabi akşam üzerleri de. Okul yurt okul yurt içimiz daralıyor. En azından öğlenleri yemek yemeye dışarı çıkabiliriz. Akşam üzerleri bahçede oturma gibi faaliyetlerimizde olmalıdır. Okul içi öğretmenlerle sohbetlerimiz de artsın. Öğretmenlerin bizimle ilgilenmediğini düşünüyoruz.

Mektup 7

Sayın Bakanım

Bölüm dersi ağırlıklı bir okuldayım. Üniversite sınavında göreceğim derslerden pek fazla olmadığında üniversiteyi kazanacağımı düşünmüyorum. O yüzden meslek lisesi okullarını da tabi tutulmasını daha çok işe atılıp girişim olmaya yönelik olsa en azından liseden sonra daha çok hayata atılabilir ve başıboş dolaşmayız.

Birde gençleri okulu sevdirmelisiniz. Okulda dersler ağırlaşmaya başladıkça sıkılıyoruz. Dışarıda başıboş bir sürü genç var. Bu gençelerin enerjisini boşaltması lazım. O yüzdende daha bedensel etkinlikler kafa yoryanman birbirlerini daha çok kaynayan gence dönüştürmelisiniz.

Mektup 8

Sayın Bakanım,

Ben …………………………………………………….. Lisesi 10. Sınıf Bilişim bölümünde okuyorum. Okulumuzda sanat ( görsel, güzel, fonetik, ritmik sanatlar) ile ilgili aktivitelerin daha çok yapılmasını istiyorum. Çünkü sanat; hayal gücünü aktive eder, yaratıcı yönümüzü açığa çıkarır. Problem çözme becerimizi geliştirir, çok yönlü düşünmemize olanak sağlar. Zihni genişletir. Sanatla ilgilenen insan çevresini, insanları, durumları iyi analiz eder. Aynı zamanda sanatın sağlığa etkileri konusunda pek çok araştırma ve deney vardır. Müzik ve ritim terapi de kullanılan yöntemler arasındadır.

ogrencilerimden_bakana_mektup

Mektup 9

Sayın bakanım,

Okulda dersler çok erken başladığı için uykumuzu tam alamıyoruz bu nedenle de kendimizi derslere veremiyoruz, ders saatleri içerisinde uyuduğumuz için de öğretmenlerimiz bu durumdan şikayetçi. Ders saatleri ve sürreleri fazla olduğu için öğrenciler gereğinden çok yıpranıyor. Okulda toplu olarak ve ya sınıf olarak gezi, etkinlik olmadığı için öğrenciler okulda gereğinden fazla sıkılıyor.

Kantinde neredeyse hiç bir şey yok denilecek kadar az gıda malzemesi var, yapılan tostlar doyurucu ve sağlıklı değil. Okul ders saatleri çok fazla olduğu için okuldan kendimize zaman ayıramıyoruz, bu nedenle de öğrenciler bunalıma giriyor, bunalıma girdiği için de öğrenciler intihar düşüncesine dalıyor.

Sınav sistemi yüzünden öğrenciler strese giriyor, tüm sınav konuları yetişmediği için de düşük notlar alınıyor. Bu nedenle özgüven eksikliği ve derse ilgisizlik görülüyor.

Mektup 10

Sayın bakanım ben okuldan memnunum ama 12. Sınıfların havasından okula geçilmiyor.

SONUÇ:

Öğrencilerimizin mektuplarında yazdıkları bu talepler hayat bakış açılarını da ortaya koyuyor. Bazıları derslerden sıkılıyor. Bazıları müzik dersi istiyor. Kimisi bir enstrüman çalmak istiyor. Genelde ise yemek çeşitlerinin artırılmasını talep ediyor. Elbette bu isteklerin gerçekleştirilmesi öğrencilerin ders seçimlerine, okulun fiziki yapısına, norm durumuna, öğrencilerin maddi durumlarına, okul aile birliğinin maddi durumuna vb faktörlere bağlı.

Eğitim ve öğretimde bu tür talepler hatta daha imkânsızları sürekli olarak dile getirilmekte. Zaten talepler değerlendirilip imkânlar dâhilinde gerçekleştiriliyor.

Biz başka yazımızda görüşmek dileği ile.

“Öğrencilerimden Bakana Mektup!” üzerine 8 yorum

  1. mektupları sıkılmadan okudum. şimdi ki gençlere Z kuşağı diyorlar. Sabırsırlar hemen istedikleri olsun istiyorular. Otobüs hemen gelsin, ders hemen bitsin, hayatta ne olacaksa hemen olsun derdindeler. oysa ki biraz sabırlı olsalar zaten istedikleri olacak. mektupların genelinde derslerin fazlalığınan bahsediyorlar. Öğrencilerimiz kesinlikle hayatlarından memnun değiller. Hayata atılma konusunda da sabırsızlar.

    Yanıtla
  2. hi. I wrote these letters and I believe that the writers are all right. Sometimes we communicate with talking or with hand signs or writing. Letters are veru useful because the letter who we wrote maybe cannot listen us. These letters will be read by the minister and he will call you. have a nice day.

    Yanıtla
  3. aslında ok değerli cümleler bu yazılanlar. Onların gözünden kaleminden yapılan talepler, bakış açılarını, isteklerini, hayattan beklentilerini ve temiz kalplerini yansıtıyor. Keşke cidden ilgili kişilere ulaşma şansı olsa. Okudukça onların masumiyetileri keşke büyüklerine biraz bulaşsa diyor insan.

    Yanıtla
  4. bu mektupları içerik yönünden değil de yapı yönünden incelediğimizde öğrencilerimizin dil ve anlatım dersine pek önem vermedikleri sonucu çıkabilir. Ama içerik yönünden incelediğimizde ise öğrencilerimizin kelime dağarcıklarının yeterli olmadığı yani az kitap okudukları anlamına ulaşılabilir. elbette bu yaş döneminde öğrencilerimizi çeldirici, derslerden uzaklaştıracak pek çok faaliyet, oyun, eğlence ve ortam mevcut. yine de bu kadar kelimeyi bir araya getirip şikayetlerini, taleplerini dile getirmeleri oldukça büyük bir medeni cesaret.

    Yanıtla
    • öğrencilerin mektuplarında yazım hataları ve bilgi eksiklikleri olduğunu görebilirsiniz. bu mektupların yayınlanmasının amacı mektuplardaki içtenliği göstermek. hepsi de içtenlikle yazdılar ve yayınlanmasına izin verenlerin mektuplarını yayınladım. teşekkür ederim.

      Yanıtla
  5. mektupların burada yayınlanması iyi olmuş. keşke her öğrencinin istediğini bakanlık yapabilse. keşke devletimizin imkanları olsa da bahçelerinde öğrencilerin tarım ve hayvancılık eğitimi de alabilecekleri, her türlü sanatla uğraşabilecekleri ve teknolojik olarak sürekli kendisini yenileyen eğitim kurumları yapabilse. eğitimi verecek olan öğretmenlerin niteliklerini artırabilse. eğitimi standartlarını yükseltebilse. keşke her üniversiteden mezun olana iş bulunabilse. hem kamu olarak hem de özel sektör olarak insanlarımız zenginleşebilseler. hayatlarını rahat bir şekilde yaşayabilseler.

    Yanıtla
    • yorumunuz için teşekkür ederim. öğencilerin duygu ve düşüncelerini en içten ve kendi yöntemleri ile dile getirmelerini, internette yayınlanacağını söyledik. meslek lisesinde okuyan öğrencilerimizin mektuplarında bazı yazım yanlışları olabilir. Ve önemli olanın kendini ifade edebilmesi ve bu mektupları yazma cesaretini gösterebilmeleri

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.