Günümüzde bilimsel çalışmalardan tutun, evdeki buzdolabımıza kadar birçok alanda Nesnelerin İnterneti oldukça etkin olarak kullanılan bir terim olmaya başladı. Bununla birlikte bu terim hakkında birçoğumuzun bilgisinin yeteri seviyede olmadığını düşünüyorum. Bu yazımda bu terimden ve kullanıldığı alanlardan bahsedeceğim.
Nesnelerin İnterneti – iot Nedir?
Her türlü sensör, izleme cihazı veya biyoçiplerin ürettikleri verileri internet üzerinden ilgili birime, sahip olduğu algoritmalar ile değerlendirildikten sonra iletilmesinin sağlandığı teknolojidir. Giyilebilir cihazlar, uzaktan ev yönetimi, müzik aletlerinin dijitalleştirilmesi, otomobil ölçüm ve kontrol sistemleri, askeri amaçla kullanılan savunma ve saldırı sistemleri vb. alanda uygulamaları mevcuttur.
Ne amaçla kullanılır?
Nesnelerin İnterneti hemen hemen bütün elektronik cihazı akıllı yapmaya yarar. İnternete bağlamaya ve ürettiği verileri analiz ederek paylaşmaya yarar. Temel olarak kablosuz internet, elektronik haberleşme ve mikro- elektromekanik teknolojileri temel alınmıştır.
Bu alanda binlerce örnek verilebilir. Okyanuslardaki canlıların hareketliliklerinin incelenmesi, göçmen kuşların göç yollarının takibi, hava alanlarındaki canlı trafiği, ulaşım yollarının istatistiklerini tutularak yoğun bölgelerin trafik ışıklarının kontrolü, inansız hava araçlarının ürettiği verilerin bir merkezden analizi, hava durumu ile ilgili çalışmalar, elektrik üreten rüzgâr santrallerinin uzaktan kontrolü vb. Nesnelerin İnterneti teknolojisi içerisinde değerlendirebilecek örneklerdir.
Nesnelerin İnterneti ‘nin Tarihi
1980’li yıllarda Carnegie Melon Üniversitesinde bir kola makinesinin durumunu internet üzerinden kontrol etmeye yarayan bir uygulama geliştirmesiyle başlayan Nesnelerin İnterneti tarihi 1999 yılında Kevin Ashton tarafından ortaya atılan bu kavram ile adını almıştır. Bu kavram ilk zamanlarda RFID etiketleri sayesinde radyo frekansı üzerinden birbirleriyle haberleşen cihazları kapsıyordu ancak gelişen teknoloji ile konsept çok daha geniş bir vizyona erişti. Bu kavram sadece evimizdeki eşyaları ya da yoldaki trafik ışıklarını değil fabrikalarda üretim yapan makinaları da kapsıyor. Önerdiği sistem; “Nesnelerin İnterneti” kavramını ortaya çıkaran radyo dalgaları ve sensörlere dayalı bir küresel sistem standardındadır.
Ülkemizde Durum Nedir?
Ülkemizde başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda nesnelerin interneti teknolojisi kullanılmaktadır. Barajların Doluluk oranları, meteoroloji istasyonlarından anlık hava tahmini alınması, hava alanlarının güvenliği ve izlenebilmesi vb. örnekler ülkemizde kullanılan Nesnelerin İnterneti teknolojine örnek olarak gösterilebilir.
Sonuç
Teknolojinin hayatımıza girmesi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu kaçınılmaz durumu kabullenmek ve bir an önce teknolojinin geliştirilmesinde birçok ülke gibi yer almak zorundayız. Bu Teknoloji hafife alınacak veya göz ardı edilecek bir teknoloji değil. O halde ülke olarak İnternet ve elektroniğin eğitimi, üretimi ve geliştirilmesi süreçlerinde aktif olarak rol almalıyız. Bu yazıda nesnelerin interneti – iot nedir sorusuna yanıt vermeye çalıştım.
Bir başka yazıda buluşmak üzere Keyifle kalın.
Her donanımın, kıyafetin akıllı olduğunu düşünüyorum da, her hareketini kaydedecek, bilgi gönderecek, bilgi toplayacak, mahremiyet nerde kaldı?
Nesnelerin İnterneti konusu ilkokuldan itibaren kodlama dersi işe birlikte öğrencilerimize verilmeli. Okumayı öğrenen her öğrenci bu eğitimi almalı. Amaç mantıklı bir nesil yetiştirmek olmalı. Üretirken, uygularken öğrenilen bilgiler kalıcı oluyor. Zaten dünyanın sonu da teknolojiden gelecek…
bu nesnelerin interneti hemen hemen her ortamda kullanılmakta galiba. her şeyi internete bağlamak demek her an takip edilmek demek. bu da insanların dolaylı olarak kontrol altında tutulması, global anlamda fişlenmesi demek. devletlerin kendi içlerinde bile fişleme ile sorunları varken bir de global anlamda fişleme davaları görülmeye başlandığında dünyanın sonuna yaklaşıyoruz demektir. bir de bilgi güvenliği zaafiyeti yaşanırsa ki yaşanıyor. ne yaparız bilemiyorum.