Bilişim teknolojileri alanında kullanılan yazılım ve donanımların büyü bir kısmı ithal ürün. Bu ithal ürünler hayatımızın her alanında aktif olarak kullanılıyor ve şu an için vazgeçmek de imkânsız.
Bilişim alanında eğitim veren birisi olarak kendi ülkemizin ürettiği teknolojileri kullanmak ve öğrencilerime öğretmek bana gurur verir. Bununla birlikte bir teknolojinin üretilmesi için ihtiyaçların tespiti ve maliyetinin hesaplanması kısacası fizibilite çalışmalarının yapılması çok önemli.
Neden Kendi Teknolojimizi Üretmeliyiz?
Ülkelerin uluslararası konjonktür de elini güçlendiren en önemli madde dışa bağımlılıktır. Özellikle enerji ve teknoloji konularında dışa bağımlı iseniz, geliştirdiğiniz her üründe ithal malzemeler de kullanmanız gerekiyorsa, ürettiklerinizin pazarlanmasında ve kullanılmasında hammadde temini ile ilgili şartlar daha doğrusu yaptırımlar devreye girebilir.
Bununla birlikte özellikle veri güvenliğinin çokça dillendirildiği günümüzde ülkelerin sırlarının sokak gazetelerine bile düşebileceği gerçeği kendi teknolojimizi üretmemiz konusunu en üst sıralara taşıyor.
Üretim, maliyet, pazarlama gibi konularda uzmanların özellikle yerli otomobil üretimi ile ilgili yorumlarını okuduğumda hemen hemen hepsinin değindiği husus şu: “Bu otomobili diğer ülkelerde de satabilir miyiz?”.
Yerli otomobil konusunda kurumsallaşmadan önce var olan modellerin incelenmesi ve uyarlanabilirliğinin araştırılması gerekirdi. Yedek parçalarını yurtdışından alma yöntemi ile başlayarak daha sonra kendi teolojilerimizi geliştirip adapte etmek bence daha mantıklı duruyor. Elbette bu tür bir yaklaşıma da insanlar neden % 100 yerli değil, neden parçalar yurtdışından geliyor vb. yorumlar gelecektir.
Çin’in teknoloji devi olmasının en büyük sebepleri her ülkeden gelen ürünlerin taklitlerini üreterek işe başlamalarıdır. Böylelikle dünyanın neye ihtiyacı var? Neyi nasıl üretirim? Sorularının cevaplarını kendi kendilerine bulmuş oldular. Günümüzde birçok konuda Çin dünya devi bir üretici konumuna gelmiş durumda.
Çin’in teknoloji altyapılarına hâkim olması özellikle de iletişim konusunda gelişimi, Amerika ve Avrupa ülkelerinin Çin teknolojik ürünlerine karşı bir önlem almaya itiyor. Çin’i halen düşman gören bu ülkelerin Çin menşeili ürünler ile bilişim ve telekomünikasyon altyapılarını oluşturma konusunda tavırları negatif yönde.
Bilişim teknolojileri ile ilgili takip ettiğim forumlarda birçok insanın devletin ithal ürünler ile ilgili koymuş olduğu vergilerden şikâyet ettiklerini görüyorum. Elbette devletin vergi alması kadar doğal ne olabilir ki?
Bununla birlikte ülkemizde üretildiği bilinen ürünlerin kalitesinden de şikâyetçiler. O zaman hem kaliteli hem de ucuz ürün kullanabilmemiz için ürünleri kendi ülkemizde üretip, cari açığı ve dışa bağımlılığı en aza indirmenin bir yolunu bulmalıyız.
Elbette bu yol ve yöntemleri araştıran, bir şeyler üretip geliştirmeye çalışan kurum ve kuruluşların da hakkını yememek lazım.
Ülkemizde desteklenmesi gereken en önemli kesim genç girişimciler. Ülkemiz şatlarında herhangi bir ürünün veya hizmetin yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirildiği her girişimin Uluslararası ligde bizi daha iyi bir konuma çıkaracağına inanıyorum.
O zaman yapana neden yaptın demeden, kime ne gerek demeden üretmeye, ülkemizde üretilen ürünleri desteklemeye devam edelim. Zamanla doğruyu bulacağımıza canı gönülden inanıyorum.
of course ,very country must product own technologies and use all of them. this is the first rule of capitalism. and every country must sell the products to other countries. because if it can not sell,it can not buy. China is not gentleman country at trade rules. because it is the largest county in the world. I thnik Turkiey is very cheap and beautiful country. so I will go to Turkey and have a holiday next summer. first I want to see Dolmabahce and KapaliCarsi in Istanbul
Ben her zaman diyorum; teknolojik bir ambargo yemişiz gibi kendi kendimize yetmeye çalışmalıyız. Üreten ve üretken bir toplum olmamız gerekiyor. Şu an tüketen bir toplumuz. Tüketim gücümüzü hızlı bir şekilde tarımdan makinaya, sağlıktan gıdaya her alanda üretim gücüne değiştirmemiz gerekiyor. Toplum olarak bilinçlenmeli ve bilinçlendirilmeliyiz. Bu süreç zor ve sabırlı olmamızı gerektiren bir süreç olacaktır. Savaşta bizden yardım isteyen Kore bile şu an bizden teknolojik anlamda daha ilerde. Bu durumu değiştirebiliriz. Güzel bir konu seçimi ve makale olmuş. Teşekkürler.
sıkıntı şu ki, bizde teknoloji üretmek son ürünü yapmak olarak algılanıyor. tüm hammaddeleri yurtdışından pahalı şekilde alıp, ya da yarı ürünleri yine yurtdışından alıp, sonrasında kendi teknolojimizi yarattık diyoruz. Tamam bazı yan üretim işlerini taşeron yaptırmak mantıklı ve finansal açıdan faydalı; fakat bu teknolojilere sahip olmadıktan yapamadıktan sonra kalkıp da Türk işi teknoloji yaptım demenin hibir anlamı yok. Umarım ilerleyen yıllarda tüm teknolojileri Türk işi olan ürünler yapar ve üst düzey bir sanayi ülkesi haline gelebiliriz.
Kendi teknolojimizi kesinlikle üretmeliyiz fakat bunun için hiçbir destek yok, hep alakasız ve kötü şeylere gösterişli destek var. Çok zor birşey değil aslında üretim konusu . Yerli diyorlar fakat herşeyi başka ülkelerden alıp türkiyede topluyorlar vatandaşları kandırıyorlar çok ayıp birşey bu şekilde olması. Güzel bir düzenleme ile bunların hepsini kaldırıp yeni bir sisteme geçiş yapılmalı teknoloji konusunda geç bile kalındı hatta.
Ekonomik olarak daha güçlü olmak en azından kuru düşürmek, enflasyonla mücadele etmek için üretim yapmalıyız. Eğer bu ihraç edeceğimiz üretim teknoloji olursa hem pazarlaması hem de geliri daha yüksek olur.
Dışa bağımlılıktan kurtulmak, yeni teknolojik devrimlere adım atmak, dünyanın iyisi olarak birçok alanda kendimizi kanıtlamak. Türk, övündüğü kadar vardır lakin övündüğü kadar da çalışkan olmalıdır. Türk bu yüzden Türk olur.
I think every country must produce and use what it needs. because if you produce you needings you are strong. and when the relationships between the other countries becomes worse you will be strong and you don’t need any of them.