Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 23 Mart 2020 tarihinde aldığı 9 sayılı karara göre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretim Programları Değişti. 2751 sayılı Nisan 2020 Tebliğler Dergisinde yayınlanan karara göre artık 9. Sınıftan itibaren alana yönelik meslek dersleri okutulmaya başlanacak.
2017 yılında değişen Öğretim programlarının uygulama sürecindeki öğrenciler bile daha mezun olmamışken öğretim programlarının değişmesi meslek dersi öğretmenlerinin de şaşırmasına yol açmış vaziyette.
Yeni öğretim programlarının sınıflarda uygulanması ile ilgili Haftalık Ders Çizelgesi haricinde bir de ders çizelgesinin uygulanması ile ilgili açıklamaların yer aldığı kararda ders saatleri, içerikleri, uygulanma şekilleri, öğrencilerin dal seçimi ile ilgili bilgiler henüz açıklık kazanmış değil.
Öğretim programı 9. Sınıflardan başlamak kaydıyla kademeli olarak uygulanacak. İlerleyen günlerde Milli Eğitim Bakanlığının ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün resmi sitelerinde gerekli açıklamaların yayınlanması bekleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılına Mesleğim Hayatım sloganı ile bir proje başlatmış ve meslek liselerinin tercih edilmendeki azalmayı önlemek, meslekleri ortaokul öğrencilerine daha iyi tanıtmak ve meslek liselerinin tercih edilmelerini sağlamak için sosyal medya ve kalkınma ajansları üzerinden tanıtım faaliyetlerine başlamıştı.
Mesleki ve Teknik Eğitimin bir ülkenin gelişiminde ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde Milli Eğitim Bakanlığının bu uygulamasının çok yerinde bir karar olduğu kesin.
Bu konuda zaten meslek lisesi öğretmenleri yerel bazda ortaokullarda alan tanıtımları düzenleyerek, kendi okullarında ortaokul öğrencilerini ağırlayarak, fuarlar ve proje sergiler yaparak Mesleki ve Teknik Eğitimin önemine değiniyorlardı. Ayrıca bu çalışmalar meslek liselerinde giderek azalan nitelikli öğrenci sayısının da artmasını sağlamaya yönelikti. İşte bu çalışmaların da paylaşıldığı bir ortam olan Mesleğim Hayatım -Mesleki Bilgiler Portalının yeni öğretim programlarının da uygulanmaya başlanması ile meyvelerini en kısa sürede vermesi planlanıyor.
Yeni Haftalık Ders Çizelgelerinin uygulanması ile ilgili açıklamalar ise şu şekilde:
ANADOLU MESLEK VE ANADOLU TEKNİK PROGRAMI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
- Anadolu teknik ve Anadolu meslek programları haftalık ders çizelgeleri tek bir çizelgede gösterilmiştir. Öğrencilerin 9, 10 ve 11. sınıflarda aynı dersleri aynı sürede ve seviyede almaları planlanmıştır.
- Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, meslek dersleri, akademik destek dersleri, seçmeli dersler ve seçmeli meslek dersleri bölümleri yer almaktadır.
- . Ortaöğretim kurumlarının tamamında yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak ders “Türk Dili ve Edebiyatı” dersidir. Bu dersin yanında her alana ve dala özgü başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak dersler, çerçeve öğretim programı haftalık ders çizelgelerinde gösterilmektedir.
- Ortak dersler öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.
- Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi öğrencileri; ilgi, istek ve okulun imkânları doğrultusunda “Beden Eğitimi ve Spor”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçer.
- Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 9. sınıfında alan eğitimine başlanır. 9. Sınıftaki meslek dersleri bir alanın temel becerilerini kapsayacak şekilde tasarlanmış olup alanın tüm dallarında ortaktır. 9. sınıf sonunda öğrenciler tarafından ilgili mevzuata göre dal seçimi yapılır.
- 10 ve 11. sınıflarda yer alan meslek dersleri, dallara özgü yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir.
- Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlayarak Anadolu meslek programından mezun olurlar.
- Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli şartları taşımaları hâlinde Anadolu teknik programına geçiş yaparak Anadolu teknik programından mezun olurlar.
- Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar.
- Öğrenciler eğitimini aldıkları dalda faaliyet gösteren bir işletmede Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre mesleki eğitimlerini yaparlar. İşletmelerde mesleki eğitimin ders içeriği; bölgesel ihtiyaçlar, işletmenin faaliyet gösterdiği meslek alanını da dikkate alarak okuldaki koordinatör öğretmenler, alan öğretmenleri ve işletme yetkililerince belirlenir. İşletmelerde mesleki eğitim yapılmayan program türlerinde öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda staj yaparlar.
- 9. sınıftaki seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan seçilecektir.
- Seçmeli meslek dersleri esnek ve modüler bir yapıda hazırlanmıştır. Bu dersler öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve yetenekleri ile birlikte bölgesel ihtiyaçlara da cevap vermeyi amaçlamaktadır.
- 11. sınıfta seçmeli dersler ve seçmeli meslek dersleri toplamı 9 ders saati olarak planlanmıştır. Bu dersler Talim ve Terbiye Kurulunun Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararları doğrultusunda seçmeli dersler tablosundan, seçmeli meslek dersleri tablosundan veya diğer alan/dal meslek derslerinden seçilecektir.
- Anadolu meslek programı öğrencileri 12. sınıfta çerçeve öğretim programlarında yer alan seçmeli meslek dersleri tablosundan 7 ders saati ders seçeceklerdir.
- Anadolu meslek programı ve Anadolu teknik programından mezun olacak öğrencilerin mezuniyet koşulları ile program türleri arasındaki geçişleri ilgili mevzuatta açıklanır.
- Haftalık ders çizelgelerinde yer alan akademik destek dersleri, sertifika programları, seçmeli meslek derslerine yönelik açıklamalar çerçeve öğretim programlarında açıklanır.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretim Programları Değişti.- Sonuç
Mesleki ve Teknik Eğitimin ülkemizin geleceğinde çok önemli bir yeri var. Günümüzde meslek liselerinde eğitim alan yüzbinlerce gencimiz ülkemizi endüstri 4.0 standartlarına taşıma konusunda elbirliği ile çalışıyorlar. “Meslek Altın Bileziktir” düsturu ile mesleklerine ve ülkelerine sahip çıkıyorlar.
Günümüzde Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 55 dal ve 203 alan ile gençlerimizi hayata hazırlıyor. Mesleki ve Teknik Eğitimi güçlü olan ülkelerin kriz dönemlerinde zorlukları nasıl yendikleri ile ilgili örnek görmek isterseniz Covid-19 diğer adı ile Corona Virus Pandemisi esnasına ülkemizin ihtiyacı olan maske, siperlik, dezenfeksiyon için kimyasallar, tulumlar üreten meslek liselerini izleyebilirsiniz.
Ülkemizde Mesleki ve Teknik Eğitimin daha iyi yerlere gelebilmesi dileklerimizle. Evde kalın Keyifle Kalın.
GÜNCELLEME
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün mesleki eğitim için hazırladığı internet sayfasında mesleki eğitim alanlarının çerçeve öğretim programlarını ve diğer belge ve dökümanları bulabilirsiniz. https://meslek.meb.gov.tr
#evdekal #evdekalTürkiye #mesleğimhayatım #öncesağlık
meslek liselerine eskiden de olduğu gibi ortaokuldan tercih yaparak öğrencilerin gelmesi oldukça faydalı olacaktır.Bununla birlikte ortaokullarda görv yapan rehber öğretmenlerin mesleki yönelim testleri yaparak öğrencilerin yetenek ve ilgi alanlarını iyi belirlemeleri ve meslek liselerinin önemini velilere daha iyi anlatmalıdır. meslek liseleri fen ve anadolu liselerinden sonra tercih edilen okullar olmaktan kurtulmadıkça nitelikli öğrenciler ile kavuşamayacak ve daha az tercih edilen okullar olmaya devam edecektir.
Meslek liselerinin tercih edilmeleri için üniversitelerde ilgili alanlara meslek lisesinden geçmeyi zorunlu hale getirmek en birinci yol olacaktır
meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin daha da motive olması, kendilerini geliştirmeleri ve ülkede söz sahibi olabilmeleri için fen lisesine giden öğrecilerin meslek liselerine gitmeleri ve öğretmenleri zorlayabilecek kapasitede olmaları gerekir. meslek lisesinde eitim veren meslek öğretmenlerinin kendi alanlarından yetişen öğrencilerin kariyer anlamında oldukça iyi yerlere geldiklerini görmek mutluluk vericidir.
Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
Just wanted to say I love reading through your blog and look
forward to all your posts! Keep up the fantastic work!
meslek liselerinin öğretim programları meslek.eba.gov.tr adresinden yayınlanmaya başladı. 2006 yılından beri megep.meb.gov.tr adresinden yayınlanan öğretim programlarına ve ders kitaplarına meslek.eba.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Meslek liselerinin ders içeriklerinin güncellenerek yayınlanması oldukça önemli bir proje. bu arada kademeli olarak uygulanacak olan yeni öğretim programında özellikle bilişim teknolojieri alanının derslerinin ve içeriklerinin revize edilmesi beni sevindirdi.
meslek dersi öğretmeni olarak öğrencilerimizin güncel konularda eğitim alarak kendilerini sektöre hazırlamaları çok önemli. meslek liselerindeki nitelikli eğitimi idrak edecek ve öğrendiklerinin üzerine yeni bilgiler katarak kendini geliştirecelk bir öğrenci portföyünü görmek daha da sevindirecektir.
#mesleğimhayatım projesini gönülden destekliyorum. ve bütün meslek dersi öğretmenlerimizi saygıyla selamlıyorum.
I every time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.
I used to be recommended this web site by means of my cousin. I’m now not sure whether this publish is
written by means of him as nobody else recognize such particular about my trouble.
You are amazing! Thanks!
You really make it seem really easy along with your presentation but I to find this matter to be really something that I
believe I would never understand. It seems too complex and very huge for me.
I’m having a look forward for your next submit, I’ll try to get the hang
of it!
Greetings! Very helpful advice in this particular article!
It’s the little changes which will make the most important changes.
Many thanks for sharing!
Hi there, I found your web site by means of Google even as looking for a comparable subject, your website got here up, it looks great.
I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply became alert to your weblog through Google, and found that
it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
I will appreciate in case you continue this in future.
A lot of other folks will be benefited from your writing.
Cheers!
Mesleki ve Teknik Eğitimde kalitenin artırılması kaynakların daha, sağlıklı kullanılması vb sebeplerle iller bazında meslek liselerinde alanlar birleştiriliyor. Aynı alandan farklı okullarda varsa kapatılıyor. Örneğin BilişimTeknolojileri alanı bir ilde birde fazla okulda ise bir okul merkez seçiliyor ve diğerleri kademeli olarak kapatılıyor.
Teknik Eğitim Fakültelerinin kapatılması sonrasında meslek öğretmenleri de artık yetişmiyor. Mesleki Teknik Eğitimde bazı alanlarda öğretmen bulunamıyor. Bazı alanlara öğrenci gelmiyor.
Meslek Liselerinin üniversitedeki meslek alanlarına tercihte zorunlu olması kuralı getirilmez ise meslek liselerinin öğrenci kalitesi de eğitim kalitesi de düşecektir.
Bunu şöyle örnekleyebiliriz. Tıp fakültesine gidebilmek için Sağlık alanından mezun olmak, bilgisayar veya yazılım mühendisliğine gitmek için bilişim teknolojileri alanından mezun olmak şartı getirilmelidir.