İşletmelerde Beceri Eğitimi Neden Önemlidir?

Mesleki ve Teknik eğitimde uygulama esastır. Öğrencilerin okulda öğrenmiş olukları mesleki bilgi ve becerilerini pekiştirmek, sektördeki uygulamaları yerinde görmek adına İşletmelerde Beceri Eğitimi Uygulaması meslek liselerinde ve mesleğe yönelik okullarda yaptırılmaktadır.

Meslek Liselerindeki uygulama iki çeşittir. Biri; Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik statüsündeki sınıflarda isteğe bağlı olmak kaydı ile 10 ve 11 sınıfların sonundaki yaz tatillerinde toplam 320 saatten az olmamak kaydı ile yaz stajı uygulaması; bir diğeri ise 12. Sınıfta eğitim öğretimin devam ettiği dönemde 24 saatli İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersi uygulamasıdır.

Yaz stajı uygulamasında öğrenci işletmeyi kendisi bulur. Okuldan temin edeceği sözleşme metnini, veli izin formunu doldurur. İşletmede staja başlar. Okulun belirlediği süreçte stajını yapar ve dosyasını hazırlar. Dosyasını düzenli olarak işletmedeki eğitmenine ya da yetkiliye imzalatır. Okul tarafından yetkilendirilmiş alan öğretmeni tarafından bu süreç içerisinde düzenli olarak kontrol edilir. Sorun olmadığı müddetçe işletme değiştirilmez. Yaz sonunda staj dosyaları ilgili koordinatör öğretmene teslim edilir. Bu dosyalar okulda ki koordinatör müdür yardımcısı tarafından denetlenir. Kurulan Staj değerlendirme komisyonunda stajın ne kadarlık kısmının kabul edildiğine dair tutanak tutulur. Bu tutanak öğrenci işlerinden sorumlu müdür yardımcısı tarafından öğrenci dosyalarına yerleştirilir.

Yaz stajında öğrenciye dosya notu verilse de bu not herhangi bir şekilde öğrenci ortalamasına etki etmez.

Bir diğer uygulama ise İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersidir. Bu ders 24 saatlik krediye sahip olup, 3 gün işletmede geçirilecek şekilde planlanmaktadır. Pazartesi, Salı Çarşamba veya Çarşamba, Perşembe, Cuma şeklinde planlanır. Diğer dersler ise okul idaresi tarafından 2 güne sığdırılır. Bu dersin sene sonunda dosya değerlendirme ve yazılı/sözlü/uygulama sınavı şekline değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme sonucunda dosyanın % 20’si sınav ortalamasının % 80 ‘i toplanır. Öğrencinin başarılı olabilmesi için yani mezun olabilmesi için bu dersten başarılı olması gerekir. Yine bu uygulamada da İşletmelerde Beceri Eğitimi dosyası adı altında öğrencinin işletmelerde uygulaması beklenen konular ve verilen yeterlilik tablosuna uygun çalışmalar not edilir. Bu dosya işletme yetkilisi tarafından onaylanır koordinatör öğretmen tarafından incelenir. Sene sonunda ise bir işletme yetkilisi ve alan öğretmenleri tarafından kurulan bir sınav komisyonu tarafından da nota dönüştürülür.

Bu uygulama küçük ilçelerde gönderilecek işletme bulunamaması yönünden sıkıntılı olmasına rağmen genel anlamda öğrencinin mesleği ile ilgili uygulama alanlarını görmeleri ve becerilerini geliştirmeleri açısından oldukça gerekli bir uygulamadır.

Bu konuda öğrencilerin ve öğretmenlerin bilinçli ve dikkatli olmaları gerekmektedir. İşletmelerde beceri eğitimine gidecek olan öğrencilerin sigorta bildirimlerini koordinatör müdür yardımcısı takip eder. Kamu ve Özel işletmelerin stajyer öğrenciler bulundurma konusunda meslek okullarının yardıma ihtiyacı bulunmaktadır. Bazı işletmeler yasal zorunluluk olmasına rağmen stajyer öğrenci çalıştırmamakta ya da öğrenciyi alanı dışında işler yapmaya zorlamaktadır. İşletmelerde beceri eğitiminin sağlıklı yapılabilmesi için ilk önce öğrencilerin koordinatör öğretmenleri ve okulların koordinatör müdür yardımcıları, sonra okul müdürleri ve Milli Eğitim yetkilisi ve daha sonra da Ticaret ve Meslek Odaları yetkililerinin dikkatli ve sorumlu davranması gerekir.

Bir ülkenin mesleki eğitimi yeterli seviyeye gelebilmiş ise bence o ülke daha çabuk kalkınır.

Keyifli ve Sağlıklı bir Yaşam dileği ile…

“İşletmelerde Beceri Eğitimi Neden Önemlidir?” üzerine 2 yorum

  1. İşletmelerde beceri eğitimi ciddi anlamda önemli bir konudur. Eğitim sistemimizin eksik kalan yönlerinden birini beceri eğitimleri ile doldurabilir ve daha kalifiyeli mezunları piyasaya kazandırabiliriz. Bir zamanlar “meslek lisesi, memleket meselesi” diye bir slogan vardı. Ne güzel bir sloganmış. Meslek ve teknik liselilere piyasaya yönelik uygulamalı staj ve eğitimlerle daha kaliteli ve aranan hale getirebiliriz.

    Yanıtla
  2. İşletmelerde beceri eğitimi ile ilgili incelediğim en doğru ve net içeriklerden birisidir. Bunu yaz tatili stajı ve dönem içerisinde iki gün okul üç gün staj gibi de duyabilirsiniz. Giriş kısmında böyle söylenilmek istenilmiş. Bu konu hakkında neden önemlidir kısmında ise benim düşüncem yetişecek bireyin yani meslek lisesinde pişmeye başlamış bireyin sektöre, topluma kazandırılması, iş hayatında birçok konuda kendini geliştirmesi ve kariyer odaklı bakmasını sağlaması bu yönde çok etkilidir. Bende bir meslek lisesi mezunu olarak diğer farklı liselerden mezun arkadaşlarım ile kendimi kıyasladığımda günlük hayatta yapılabilecek en küçük bir teknik işi diğer arkadaşlarımın bir kısmının yapamadığını, bu çok basit işlemler için başkalarına para kazandırdıklarını gördüm.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.