Dünyanın en büyük kütüphanesi konumuna gelen İnternet birçok kişinin gönüllülük esasına göre bilgi paylaştığı ve yine ücretsiz olarak bu bilgileri kullandığı bir ortam. Ayı zamanda insanların birbirleri ile yazılı, sözlü veya görsel iletişim kurdukları bir iletişim sistemi. Elbette bu tür ortamlarında bilerek veya bilmeyerek yanlış kullanılması söz konusu.
İnternet Nedir?
İnternet dünyadaki en büyük networktur. Yani aynı anda en fazla cihazın birbirine bağlandığı büyük bir şebekedir. Bu şebekenin temelinde uzaktaki üslerini birbirine bağlamaya ve iletişim kurmaya çalışan Amerika vardır. ARPANET’in çabaları ile 1960’ların sonunda ilk e-posta iletilmiş ve iletişimin temeli atılmıştır.
Günümüzde insanların iletişim için en yaygın kullandıkları mecra olmuştur. E-posta iletişiminin de ilerisinde artık anlı yayınlar yapılmakta, hatta ülkelerde halkı isyan için organize etmek için bile kullanılmaktadır.
İnternette Bilgi Kirliliği
İnsanların bilgi paylaşma isteği sonucunda bazen kulaktan dolma bilgileri de paylaştıkları oluyor. Kulaktan kulağa oyununu hatırlarsanız eğer bir konu hakkında sorulan bir soruya gerçeğini araştırmadan, aklımızda kalanlar ile cevap verdiğimizde ya eksik oluyor veya fazladan yanlış bilgiler katılıyor. Genelde bu durumlar istem dışı oluyor.
İstem dışı bilgi kirliliği haricinde, özellikle yapılan dezenformasyonlar da insanların aldanmasına, bir kişi veya topluluk hakkında olumsuz bilgi edinmesine sebep olabilir. Örneğin ürünlerinizin insanları zehirlediği ile ilgili haberlerin rakip firma tarafından gazetede, internette ve radyoda yayınlanması gibi. Terör örgütü yandaşlarının ülkemizin sivilleri katlettiği ile ilgili haberleri, görselleri sosyal medyadan yayması gibi. Vikipedi gibi bir sanal kütüphanede bilgisi olan olayın herkesin bir şeyler paylaşması gibi.
Ülkemizde saçma sapan mail zincirleri ile yayılan yalan haberler sonucunda bu ülkenin bir milletvekili açıklama yapmış ve açıklamasında daha önceden hiç keşfedilmemiş, bilimsel hiçbir dayanağı olmayan bir elementin dış mihraklara kaptırılmaması için elinden geleni yapacağını belirtmiştir.
Forumlar bilgi paylaşımı için kullanılan tartışma ortamları. Bu tür ortamlarda insanlar doğru bilgiye ulaşmak için tartışmalar yapıyorlar. Forumlarda ortaya çıkan verilerin de iyice analiz edilerek, ayıklanarak kullanılması en sağlıklısı
İnternette Bilgi Kirliliği Korunmak İçin Ne Yapmalı?
İnternette her hâlükârda kirli bilgi ile karşılaşabiliriz. Kaynağını araştırmadan, haberin aslını öğrenmeden itimat etmemek gerekiyor.
Eğer bir ödev, araştırma veya proje yapıyorsak kullanacağımız bilginin kaynağını iyi araştırmalı ve kaynakları ödevimizde belirtmeliyiz. Ödevlerimizin kaynaklarını internet gibi çeldiricileri çok olan kaynaklar yerine kütüphanelerden araştırmaya gayret etmeliyiz.
Dinlediğimiz ve okuduğumuz bir haberin başka kaynaklar tarafından nasıl ifade edildiğine de bakmalıyız. Doğrusunu bildiğimiz yanlış haberlerin veya yazıların altına yorumlar kısmına doğrusunu ve kaynağını belirtmeliyiz.
Sosyal medyada yayılan her habere, her resme, her yazıya itimat etmemeliyiz.
Evet değerli okuyucularım. İnsanların her masala inandığı bir zamanda yaşıyoruz. En azından bu konuda elimizden geldiğince farkındalık sahibi olalım. Çocuklarımızı doğru bilgilerle, doğru işler yapan bireyler olarak yetiştirelim.
Keyifle kalın.
İnternette bilgi kirliliğinden korunmak için yapılması gereken bir kaç kaynaktan araştırma yapmak ve mutlaka daha kurumsal siteleri takip etmek olmalı. Özellikle sağlık alanında herkez uzman olmuş kulaktan dolma bilgilere itibar etmyin bence. Öyle kötü bir durum ki sanal alem doktorları türedi mantar gibi
Size katılıyorum, özellikle sağlık Alanında ilaç ismi veren yazıları okurken bir daha düşünün.
Kulaktan duyma bilgileri internet sitelerinde paylaşan kişiler, manipilasyon amaçlı bile bile gerçek olmayan haberler yayan pek çok site var. Kesinlikle farklı kaynaklardan teyit etmek şart. Böylece teyit etmek bir yana bir diğerinin değinmediği bilgileri görme, karşıt fikirleri tanıma fırsatları da doğuyor.
Özellikle sosyal medya internette bilgi kirliliğine neden oluyor. Takipçileri çok fazla olan bir kişi, yalan bir bilgi yayıp bu bilginin binlerce hatta onbinlerce kişiye ulaşmasına neden oluyorlar. İnternet de dolaşırken her zaman şüpheci olmak gerek. En kestirme yol bu, her gördüğümüze yada okuduğumuza inanmamak lazım. Asıl önemli olan bilgiyi resmi yada otoriter sitelerde aramak lazım.
Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your
next write ups thanks once again.
Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet
effective. A lot of times it’s challenging to get that
“perfect balance” between usability and visual appeal. I must say you have done a excellent job with this.
Also, the blog loads very fast for me on Chrome.
Superb Blog!