Internet Çöplüğünü Temizlemek

Internet çöplüğünde bilgi ararken kaybolanlardansanız eğer bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.  1989 yılında programlama eğitimi ile sektöre girmiş birisi olarak Internet çöplüğünde boğulmak üzere hissetmekteyim kendimi. Arama motorlarından gelen her sorguda binlerce kullanışsız, özensiz, eskimiş içeriğin ekranıma dökülmesini istemiyorum artık.

Uzun yıllar borunce içerik oluşturma, yayınlama ve tasarım konularında farklı birimlerde, farklı yaş gruplarına defalarca eğitim verdim. Topluluklar önünde konuştum. Yeri geldi bir çok farklı eğitmenden dersler ve farkındalıklar aldım. Belki de bu yüzden sanal ortamda herkesin bulunmaması taraftarıyım.

SİLİNME

Web sayfalarının içeriklerinin düzenli olarak takip edilmesi, edilmediğinde sunuculardan otomatik olarak silinmesi taraftarıyım. En azından hem sunucular rahatlayacak hem de bilgi arayanlar daha az yorulacaklardır. Bununla birlikte içerik sahiplerine de güncelleme zorunluluğu gelecektir.

CEZALANDIRILMA

İçeriklerini güncellemeyen site sahiplerine para veya kamu hizmeti cezası verilmesi taraftarıyım. Böylelikle sitesini güncellemeyenlerin yüzünden biz öğrenme ve kendini geliştirme taraftarı olan kullanıcılar bayat içerik ile zehirlenmemiş oluruz.

İFŞA ETME

İçeriklerini güncellemeyen kullanıcıların ifşa edilmesi taraftarıyım. Bu yöntemle de herkesin içerik üretmesi engellenerek sektörde nitelikli işgücü elde edilebilir. Hem de diğer sektörlerin de gelişmesi sağlanır. Piyasada bu kadar fazla içerik ürettiğini sanan kişinin elini kolunu sallayarak dolaşması sağlıklı değil kanımca.

KURUMSALLAŞMA

İçerik üretenlerin kurumsal yapıda olmalarını sağlamak taraftarıyım. Bu konuda her içerik üreticisinin vergi levhası olması zorunluluğu getirilmeli. Veya birden fazla içerik üreticisinin bir araya gelerek şirketleşmesi sağlanmalı. Hem devlete katma değer olur hem de içerik üretme işinin de standartları olur.

Google gibi reklam satarak gelir sağlayan kurumların verilen hizmetleri değerlendirme sistemleri, algoritmaları olabilir. Fakat bu algoritmalar daha sistemli kurumlar tarafından genele yayıldığında nitelikli bilginin de değeri ve bulunabilirliği artar diye düşünüyorum.

Bu konuda nitelikli içerik geliştiricilerin manifestosunu hazırlamak ve yayınlamak için yorumlarınızı bekliyorum. Keyifle

“Internet Çöplüğünü Temizlemek” üzerine 6 yorum

  1. Temizlemek için her önüne gelenin internet sitesi açmaması gerekiyor. Kişi başına 3 den fazla site bence çok abartı ve gereksiz.

    Yanıtla
  2. internette bilgi kirliliğinin önüne geçme konusunda ironi yapmışsınız. Ben de size yazının ana teması konusunda katılıyorum. İyi günler

    Yanıtla
  3. Güzel bir yazı paylaşmışsınız fakat kullanılar özellikle gündemin artan siteleriyle birlikte bu çöplüğü kontrol etmek çok zor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.