Gluten hassasiyeti, metabolizmanın glüten isimli protein grubuna vermiş olduğu tepki olmakla birlikte, başka hastalıkları taklit etme özelliği de yadsınamaz bir gerçek. Yaptırdığım kan tahlililerinde kronik herhangi bir sorunum olmamasına rağmen kendimde gördüğüm veya hissettiğim belirtileri düşününce bu hassasiyetin oldukça tehlikeli olduğu konusunda net bir düşünceye sahibim.
İlk olarak glüten teriminden bahsetmek istiyorum. Buğday, arpa başta olmak üzere birçok tahılda bulunan bir protein grubunun genel adıdır glüten. Vücudun glütene karşı gösterdiği hassasiyete de Glüten hassasiyeti adı veriliyor. Genelde çölyak hastalığı ile karıştırılsa da bütün insanların % 4 ile % 6 sı arasında bir oranda yani çölyaktan daha fazla görülen bir rahatsızlık.
Hassasiyetin belirtileri başka hastalıkların belirtilerine benzediği için önemli bir rahatsızlık. Glüten içeren maddeler sadece ekmek, makarna, kek, hamur işleri değil elbette. Kozmetik sektörü, catering ürünleri (kağıt bardak, tabak vb. ürünler), yiyecek sektörü ve diğer bazı sektörlerde de glüten içeren maddeler kullanılıyor.
Bu hassasiyet ile tanışmam aslında Safra Kesesi ameliyatı sonrasında perhizlerin bitip neleri yiyip yiyemeyeceğimi denemeye başlamamla gelişti. Aşırı ekmek, hamur işi veya makarna tükettiğimde ishal, bulantı, bazen kusma, gaz sorunları yaşamaya başlamıştım.
Bu durumları babam, annem ve kardeşlerimde de gözlemlediğimde daha da detaylı bir şekilde anlayabilmek için yılda 1- 2 defa kan tahlili, ultrason vb. ile kontrollere gitmeye başladım. Doktorum herhangi bir rahatsızlığım olmadığını sadece glütene karşı hassasiyetim olabilme ihtimalinden bahsetti.
Biraz araştırınca Eklem romatizması, Kısırlık, Osteoporoz, Karaciğer yetmezliği, Anemi, Migren, Depresyon, Fibromiyalji, Kronik yorgunluk, Şizofreni, Reflü, Alerjiler, Cilt döküntüleri (Dermatitis herpetiformis), Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Diyabet, Huzursuz bacak sendromu, İyileşmeyen vücut ağrıları, İyileşmeyen başağrıları, İrritabl barsak sendromu (İBS), Tüm otoimmün hastalıkların belirtilerini taklit edebildiğini öğrendim. Yani yukarıdaki hastalıklardan birine teşhis konulmuşsa eğer büyük bir ihtimalle glüten hassasiyetiniz var demektir.
Sağlık kaybedildikten sonra kıymeti bilinen bir servet. Bu yüzden de kaybetmeden önce önleminizi almak istiyorsanız iradeli olmanız gerekir. Glüten Hassasiyeti sizde de varsa eğer glüten içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Glüten içerebilecek kozmetik ürünlerini kullanmamalı, kağıt bardak gibi ürünlerden de uzak durmalısınız. Aslında ne kadar kaçınmaya çalışsanız da glüten bir şekilde sizi bulacaktır. Yine de önlem almakta fayda var.
Sağlık ve keyif doku bir ömür dileği ile.
Aman hocam sağlığa dikkat et fazla hamur işi, makarna hatta ekmeği bile azaltmanı tavsiye ederim. Sağlık bir kere gidince geri gelmiyor. Belirtiğiniz rahatsızlıkların bazıları bende var diğerleri de vardır belki analiz yaptırmam gerek hastahanede.