Merhaba.
Günümüzde gündemde birçok problem varken gençlere tavsiye yazmak bazılarına komik gelebilir. Bu tavsiyeler her önemde ebeveynler, öğretmenler, patronlar, din adamları yani hemen hemen bütün yetişkinler tarafından dillendirilmiştir. Bu nasihatleri duymayan da yoktur aramızda. Buna rağmen gençlik için tavsiyeler vermenin sebebi nedir sorusuna cevabım ise “bir çiviyi bile çakarken kafasına defalarca vuruyorsak eğer gençliğe bu tavsiyeleri benimsetebilmek için de defalarca dile getirmeliyiz.” olacaktır.
İsterseniz başlayalım da herkesin bildiği tavsiyeler neymiş bir görelim.
1- Gençlik sağlıklı olmalı.
Çünkü sağlıksız bir beden, sağlıksız bir ruh ya da sağlıksız bir beyin görevini yerine tam anlamı ile getiremez. Bazıları engelli olabilir. Bu onun sağlıksız bir hayat sürmesi için sebep değildir. İyi uyumalı, sağlıklı beslenmeli, alkol ve sigara kullanmamalı, uyuşturucu, yatıştırıcı vb bağımlılık yapan maddelerden uzak durmalı, aşırı kilolu olmamalı, spor yapmalı, hastalıklarını atlatabilmek için çaba sarf etmelidir. Çünkü gelecekte mutluluğu, başarıyı ve huzuru sağlığı ile yakalayacaktır.
2- Gençlik bilgiye sağlıklı kaynaktan ulaşmalı.
Dedikodu, gıybet gibi asılsız, taraflı veya art niyetli bilgilere itibar edip daha sonra telafisi güç girişimlerde bulunmamalı. Kalp kırılabilir, can yanabilir. Akademik alanda veya iş hayatında da bilginin kaynağı araştırılmalı; kirli bilgiye itibar edilmemelidir. Sosyal paylaşım siteleri ve Televizyon kanalları bilgi kirliliğinin en fazla görüldüğü bilgi kaynaklarıdır. Veya Bir kitap okuyunca bir konu hakkında bütün bilgiye ulaştığını sanmak yanlış bir davranıştır. Okuduğunuz konuda karşı görül var mı varsa neyi savunuyor bunları da göz önünde bulundurmak çok ama çok önemli.
3- Gençlik sabırlı olmalı.
Gençliğin fizyolojisine ters bir durum olsa da değinmeden geçilmeyecek bir tavsiyedir. Sabırla araştırmalı. Gençlik eğitimini tamamlarken, iletişim kurarken, dinlerken, anlatırken her alanda sabırlı olmalıdır. Bir işin sonucuna ulaşmak için sabırla çok çalışmalıdır. Uzmanlar bir alanda faaliyet gösteren bir şirketin başarılı sayılabilmesi için en az 10 yıl ayakta kalması gerektiğini belirtiyorlar. Psikolojik danışmanlar, kişilerin birbirlerini tanıyabilmek için sabırla belirli bir süreyi birlikte geçirmeleri gerektiğini söylüyorlar. Demek ki sabır her an her yerde gerekli bir yetenek.
4- Gençlik duruş sergilemeli.
Duruş sergilemekten kastım her şeyi protesto etmek değil tabii ki. Örneğin dersin birinden zayıf alan bir öğrencinin ders öğretmenine gidip te beni geçir diye yalvarmaması bir duruştur. Yada bir öğretmenin ders giriş ve çıkış konusunda taviz vermemesi bir duruştur. Aslında duruş sergilemek prensipli olmakla aynı anlama geliyor. Gençlik prensipli olmalı.
5- Gençlik tarihini bilmeli.
Ülkesinin tarihini, ailesini geçmişini bilmeli ve geçmişin kendisine miras kaldığının farkında olmalı. Geçmişteki hataları iyi analiz etmeli ve hayatına iyi uyarlamalıdır. Ailesini, akrabalarını, geleneklerini iyi bilmelidir. Böylelikle gelecek nesle geçmişini aktarabilir. Tabii ki geçmişini, tarihini okurken farklı kaynaklardan okuyarak, öğrenerek daha objektif bir değerlendirme yapma şansı olacaktır.
6- Gençlik minnet etmemeli.
Gençlik bir yerlere gelebilmek için, makam, mevki, rütbe için, kişisel çıkarları için hiç kimseye minnet etmemelidir. Zaten kendisini iyi yetiştirmiş, özgüveni tam, sağlıklı ve görgülü bir genç her zaman akranlarından bir adım öndedir. Aslında çağımızın hastalığı olan rüşvet, torpil ve adam kayırma gençliğin bu konularda duruş sergilemesi ile daha da azalacaktır.
7- Gençlik adaletli olmalı ve Hakkının aramayı bilmeli.
Yiğidi öldür ama hakkını yeme. Ya da size haksızlık yapılması sizin de haksızlık yapmanıza müsaade etmez. Haksızlık yapmamalı, altındakileri ezmemeli yani zulüm etmemelidir. Adaletli davranış saygı getirir. Yapılan haksızlıklar karşısında hakkını aramayı da bilmelidir. Hak arama süreci masraflı, uzun süren bir süreç olabilir. Ama hakkını alma sonunda yaşanan haz en güçlü ve zevkli duygulardan birisi olsa gerek.
8- Gençlik terbiyeli ve görgülü olmalı.
Bu tavsiye en önemli ve gerekli tavsiyedir. Gençlik görgü kurallarını iyi bilmeli ve uygulamalıdır. Kendinden büyüklere sevmese de saygı, küçüklere ise sayılmasa da sevgi göstermelidir. Bu davranışı hayat felsefesi haline getirip te el üstünde tutulmayan yoktur. İnsana, emeğe, yemeğe, işe, eşe, eşyaya, hayvana, doğaya saygı ve sevgi beslemek mutlu ve huzurlu toplumun temeli aslında.
Bu yazıda herkesin bildiği veya herkesten duyduğu bazı nasihatlere değindim. Günün birinde lazım olur da açar okurum diye.
İyi günler dileklerimle.