Sanat camiasında olsun günlük hayatta olsun bir çok insan duruşuyla yaptığı iş ile veya herhangi bir kelimesi ile popüler halk arasındaki tabirle fenomen olarak adlandırılmakta. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse futbolcu Ronaldo, Nusr-Et Restoranlarının sahibi Nusret Gökçe, Ünlü yazar ve şair Necip Fazıl, Kanuni Sultan Süleyman vb bir çok kişilik fenomen olarak tanımlanmakta.
Peki Fenomen ne demektir?
Günümüzde fenomen hayranlık uyandıracak kadar dikkat çeken olay, kişi veya durum anlamlarına gelmekte. Fenomen kelimesinin kökeni Fransızca. Ayını zamanda felsefik bir terim olarak ta kullanılmakta. Davranış boyutunda incelendiğinde insanlarda hayranlık uyandıran bir davranışın sergilenmesi, prensiplerin olması veya nitelikli ve üstünlüğü, kalitesi birçok kişi tarafından benimsenmiş bir duruş sergilenmesi olarak ta tanımlanabilir.
Nasıl Fenomen Olunur?
- Duruş sergilemelisiniz. İnsanların diğer insanlarla beşeri münasebetleri sırasında kararlı bir duruş sergilemeleri fenomen olmanın bir yoludur. Örneğin adaletli olmak, dürüst olmak, insanları koşulsuz kabul etmek, ne olursa olsun haklının yanında olmak, dostlarını satmamak vb. konularda duruş sergilemek fenomenliğe giden yoldaki adımlardan birisidir.
- Prensipli olmalısınız. Prensiplerinizin olması bazı insanlar tarafından olumsuz karşılansa da birçok kişide hayranlık uyandıracaktır. Örneğin kahvaltı yapmadan dışarı çıkmamak, her sabah duş alarak işe gitmek, düzenli ve temiz olmak, her gün başka bir kravat takmak vb. davranışlar sayılabilir. Prensipli olmak bazen disiplin, disiplinli olmak ta başarı getirebilir. Bu tür prensipli insanlar da fenomenlik yolunda ilerlemiş kişilerdir.
- Bir hayat felsefeniz olmalı. Hayatta amaçlarınız, vizyonunuz ve misyonunuz olmalı. İnsanların hayatları boyunca bir amaçları, idealleri olmalı. Bu konuda kendisini ve etrafındakileri motive etmeli. Enerjisini ideallerini, hayallerini gerçekleştirmek adına kullanmalıdır. Bu tür insanlarda fenomenlik basamaklarını tırmanma konusunda başarılı sayılabilirler.
- Saygın olmalısınız. Davranışlarınıza dikkat etmeli ve insanların saygı duyacağı davranışları sergilemelisiniz. Bazen bu durum yapısal olmakla beraber, saygın olmak ben ce öğrenilebilir bir davranıştır.
- Sevginizi insanlara hissettirmelisiniz. Bazen yukarıda bahsettiğim nitelikler sizde olmayabilir. Ama hepsinin açığını kapatabilecek olan Sevgi size fenomen olmak için yetecektir. Her şeyi beceremeyebilirsiniz. Ama sevginiz sizin hayat karşısında beceriksizliğinizi kamufle edebilecek kadar güçlü bir özelliktir.
Sonuç Olarak
Nusr-et aslında uzun yıllar kasaplık yapmış, en iyi bildiği iş olan eti işleme konusunda oldukça yetenekli, vizyon sahibi bir girişimci. Düşünsenize dünyanın birçok yerinde insanlara eti kaliteli, doyurucu ve pahalı bir şekilde sunabiliyor. Bu da onun fenomen olması için yukarıda saydığımız özelliklerin bir çoğuna sahip olduğunu gösterir.
Futbolcu Ronaldo hem başarılı, hem sevgi dolu, prensipli ve vizyon sahibi bir sporcu. İş hayatına dikkat ettiği gibi özel hayatına da dikkat eden ve birçok insan tarafından çok iyi kalpli bir insan olarak tanımlanan bir sporcu. Kendisinin fenomen olması için bu nitelikler yeterli değil mi sizce?
Belki siz de kendim çevrenizde fenomen sayılabilecek bir insansınız. Bu durum bile kendinizi keyifli hissetmenize yeter de arta bile. Keyifle Kalın.
ne fenomenler geldi geçti bu dünyadan. aslında fenomen olmak için değil de insanlara faydalı olmak için yaşamalı insan. böylelikle belki adı bütün dünya tarafından duyulmaz ama topluma faydası olur.
fenomen olmak için bilgili olmak gerekmiyor. faydalı bir şeyler de yapmak gerekmiyor. erkekler makyaj sürüp sosyal medyada oralarını, buralarını sallasınlar. kadınlar birbirleri ile kavga etsinler. işte sana fenomen olmanın yolu. millet zıvanadan çıkmış iyice.
fenomen olmak için basit bir kuralım var: ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.
saygılar.
Hiç kimseye faydası olmadan, hiç bir elle tutulur iş yapmadan fenomen olan insanlar var. Bu noktada NusrEt en azından işini iyi yapan fark yaratan bir insan, gerçi restoranlrı ateş pahası.