Merhaba değerli okuyucularım. Ülkemizde hemen hemen her şehirde insanlarımız yerleşik hayatı benimsediler ve hatta göçebe yaşayan vatandaşlarımızın bile en azından köylerinde veya en yakın yerleşim merkezinde kışın barınacakları bir evleri mevcut. Yerleşik hayat yaşayan insanlarımız da ihtiyaçlarına veya imkanlarına göre bir ev belirliyor ve bu eve eşya alıyor. Ama en fazla önem gösterilen yer Evin Salonu.
Ülkemizde Ev Tercihleri
Genelde ülkemizde 3+1 tercih ediliyor. Eski alışkanlıklarından vazgeçemeyen aileler ise 4+1 , 5+1 evler tercih etmeye çalışıyorlar. Yazımızı okuyup 3+1 ,4+1 terimlerini bilmeyenler için 3+1 deki 3 evdeki oda sayısını 1 ise salon sayısını ifade ediyor.
Evin salonunun büyük olması, kullanışlı olması, odalarının güneş alması, mutfağının geniş ve kullanışlı olması da ev alırken tercih sebepleri.
Bununa birlikte evde yaşayacak insan sayısı, çocukların yaşları gibi faktörlerde oda sayısını belirlemekte.
Evlerde genelde odalar şu şekilde ebeveyn yatak odası, çocuk odası ( 1 veya 2), oturma odası ve Evin salonu (misafir odası).
İhtiyaca göre oturma odası çalışma odası olarak da değiştirilebiliyor.
Eve Göre Eşya Tercihleri
İnsanlarımız kültürel özelliklerini evlerinde de yaşatmaktalar. Bunun en önemli göstergesi misafire verilen önem. Misafir ağırlamak kültürümüzün öne çıkan en önemli özelliklerinden. Bu yüzden Misafir Odası diye de adlandırılan Evin Salonu her zaman temiz ve bakımlı olmalı. Önemli günlerde, bayramlarda, düğünde, kınada, cenazede mevlitte Evin Salonu aktif olarak kullanılıyor. Bunlar dışında salon genelde temizlendikten sonra kapısı kapatılıyor ve bir sonraki ağırlamaya kadar açılmıyor.
Çocukların girmesi engelleniyor. Koltukların üstü kılıflarla örtülüyor. Hatta öncelikle mobilya olarak Evin Salonu yenileniyor. Mobilyacıya gittiğinizde bir salon takımı gündelik kullanılacak olan bir oturma grubundan daha pahalı. Aslında gündelik takımların daha dayanıklı ve daha pahalı olması gerekiyor ama nedense tam tersi.
Zaten oda sayısı arttıkça eve alınması gereken perde, mobilya, halı vb eşyaların sayısı da artıyor. Ayrıca temizlik malzemesi, elektrik, su ve ısınma giderleri de dolaylı olarak artıyor. Ev kira ise oda sayısı kira miktarını, satılık ise satış fiyatını artırıyor.
Evin Salonu Kapalı mı Kalmalı?
Günümüzde yeni evlenen çiftler artık salonda yaşıyorlar ve fazladan bir oturma odası tercih etmiyorlar. Bununla birlikte evlerdeki fazla odalara da ihtiyaç kalmıyor. Biraz daha muhafazakar düşünen ailelerde salon ayrı, oturma odası ayrı döşeniyor.
Evlerinin salonundaki koltuklarda toplasanız 1 hafta bile oturmamış erkekler var ülkemizde. Sadece önemli günlerde açılması ve oturma odası alışkanlığının sürmesinden dolayı salonun yüzünü görmüyorlar.
Salonun aktif olarak kullanılması kültürel etkilenmeden dolayı da son zamanlarda arttı. Son zamanlarda maliyetlerin artması, mobilya fiyatlarının, kiraların artması da Evin Salonu nun artık oturma ve misafir odası olarak kullanılmasının önünü açtı.
Bence Evin Salonu
Bir evde her iki eş de çalışıyor ise evin bir odasının her an gelebilecek misafirler açısından temiz kalması çok önemli. Hele bir de temizlik ilgili kaygılar varsa.
Bizim evimiz 4 oda 1 salondan ibaret. 2 tane çocuğumuz var ve her birine birer oda vermek zorunda kaldık. Çünkü aralarında yaş ve cinsiyet farkı var. Bununla birlikte küçük olan henüz okula gitmiyor ve diğerinin ders çalışmasına engel olmasını istemiyoruz. Oturma odamızda eski koltuk takımımız var ve bir köşesinde de çalışma masamız var.
Bu çalışma masasında genelde bilgisayar sürekli açık. Ben salonda oturmayı istiyorum. Eşim ise çocukların biraz daha büyümesini ve eskiyen televizyonun değişmesini bekliyor. Eşim de çalıştığı için özellikle hafta sonları gelen misafirler için salonun temiz kalmasını istiyor.
Otuma odasının gereksizliğini savunan biriyim. Ve Evin Salonu bence her zaman kullanılmalı. Bununla birlikte eşim ile de bu konuda ters düşme taraftarı değilim. Zaman bize neyi gösterecek bilmiyorum ama evin yeniden dekorasyonu esnasında hayallerimi gerçekleştireceğimi ve evimizi daha kullanışlı bir hale getirmeyi istediğimi eşim ile sık sık paylaşıyorum.
Bu konuda şimdiki aklım olsa kesinlikle 2+1 evden fazlasında oturmazdım. Çocukları aynı odada yatırır ve televizyonu evimden çıkarıp güzel bir çalışma köşesi yapardım evin salonunda.
Siz değerli okuyucularımın fikirleri de benim için çok önemli. Yorumlarınızı sitemizden esirgemeyin. Keyifle kalın.
1+1 evde yaşıyorum ve bana kalırsa ev dekorasyonu açısından en dikkat edilmesi gereken ev tipi bu. Mümkün olduğunca sade ama çok amaçlı bir dekorasyon seçmek gerekiyor. Sonuçta tüm hayatımız tek odada geçiyor gibi. Bir yandan da tüm konuklarınız bu odada sizi tanıyor.
size katılıyorum. 1+1 evlerde salon zaten hem çalışma odası, hem oturma odası hem de misafir odası. bu konuda IKEA gibi yapımarketlerin minimalist çözümleri benim çok hoşuma gidiyor. bekar veya yeni evli birisi olsam 1+1 bir ev tutar ve onu da keyfime göre döşerdim. Artık zaman minimalist yaşam zamanı.
Kısa seyahatlerim haricinde hep 3+1 evlerde kaldım. Hem aile evimde, hem de ayrı ev tuttuğumda şunu gördüm ki evin salonu aktif olarak kullanılmıyor. Hatta hiç kullanılmıyor. Daha çok ayda veya 2 ayda bir gelecek olan misafirler için her daim tertemiz, eşine az rastlanan koltuk takımları ve özel mobilyalarla donatılmış, evin en köşesinde, loş bir havası olan, sanki bir hazine odasıdır salonlar. Hadi ailece burada oturalım desek, asla! Çünkü ısınması zordur buraların. Rahat edilmez hiçbir zaman. Serbest kalsak yine salonda oturmayız ama misafirimiz için vazgeçilmezdir. Çoğu evlerde salonlara misafir odası adı verilir. İşin özü şudur ki, evin salonu aktif olarak kullanılmıyor.