Merhaba değerli okuyucularım. Uzun süredir keyifle.net bloğuma içerik eklememiştim. En son baktığımda 22 Haziran 2020 tarihinde içerik eklemişim. Geçen zamanda sitemin bakımlarını, güncellemelerini aksatmadım ama içerik eklemek konusunda kendimde bir motivasyon eksikliği hissettim. Erteleme hastalığı mı bulaştı acaba?
Ne zaman bilgisayarın başına geçsem herhangi içerik oluşturmak için internette gezinsem ertelemek için hep bir bahanem oldu. Erteleme konusunda tam bir profesyonel olduğumu düşünmeye başladım.
Peki, Neden Erteliyorum? Sorun Ne?
Aslında işim konusunda obsesif bir insanım. Kendi işlerimin en iyi şekilde, hatasız ve zamanında bitmesini isterim. Herhangi bir resmi dairede, kurumda işim varsa erken gitmeye çalışırım. Hatta bir gün önceden götüreceğim belgeleri hazırlarım ve görebileceğim bir yere koyarım. Bir eğitimci olarak derslerim ile ilgili de hassasım. Derslerime zamanında girip çıkmaya dikkat ederim. Bu konuda öğrencilerimin de dikkat etmesini isterim.
Bundan yaklaşık 1-3 sene önce televizyonda gezinirken bir psikoloğun benim davranışımla ilgili sarf ettiği sözler dikkatimi çekmişti. Benim gibi işlerinin büyük bir kısmın erteleyen insanların aslında ERTELEME HASTALIĞINA yakalandıklarını belirtmişti. Bu konuda birçok insanın birçok işini ertelediğini ve bu davranışlarından dolayı maddi ve manevi zarar gördüklerini belirtmişti. Bu benim dikkatimi çekmiş ve kendi davranışlarımı sorgulamam sebep olmuştu.
Erteleme hastalığı ile ilgili bir araştırma yaptım ve aşağıdaki tanımı buldum.
“Procrastination” olarak da bilinen erteleme hastalığı; kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlanır. Yapılması gereken işin başına oturmadan önce son bir kez başka bir şey yapma, harekete geçerek işi tamamlamak yerine kasıtlı ve bilinçli olarak yapılması gereken eylemden kaçınma, ağırdan alma olarak da açıklanabilen erteleme hastalığı, toplumda oldukça yaygın olarak görülür. Bu kişiler eyleme geçmek yerine kendi kendilerine bahaneler ve kaçış yolları bularak görevlerini erteler. Bunun sonucunda iş ve okul hayatlarının yanı sıra sosyal ilişkileri de olumsuz etkilenir.
Medicalpark Internet Sitesi
Bu hastalığın toplumun büyük bir kısmında görüldüğünü, yaygın olduğunu belirten makalede bu hastalığın tedavisinin olduğunu da belirtmiş. Makaleyi okuduğumda belirtilerin kendimde de olduğunu fark ettim. Aslında son zamanlarda yaşamış olduğum bazı sıkıntıların sebebinin de erteleme huyum olduğunu düşünmüyor değilim.
Erteleme Hastalığından nasıl kurtulurum?
Bu konuda tavsiyeler şu şekilde:
- Kendinizle ve kaygılarınızla yüzleşin.
- Çalışma alanınızda sizin çalışmanız engelleyecek malzemelerden kurtulun. Çalışma alanınızı hazırlayın.
- Dikkatinizi dağıtan, ertelemenize sebep olan telefon, bilgisayar veya her ne varsa işe başlamadan en az 15 dakika önce kurtulun.
- İşlerinizi bir plan çerçevesinde yapmaya çalışın. Böylelikle yaptığınız işin sürdüğünü yanı sürecin işlediğini fark edeceksiniz. Motive edici bir davranıştır.
- Eğer internet ve bilgisayar ile işiniz yoksa bunların kullanımını sınırlandırın.
- Yapmanız gereken işlerinizi not alın.
- Daha da yapamıyorsanız klinik psikologlardan destek almaya çalışın.
Bir eğitimci, baba ve blog yazarı olarak kendime zarar verdiğimi fark ettim. Mesela spor yapmayı erteliyorum. Doktor kontrolüne gitmeyi erteliyorum. Geçen gün Kızılay Çadırının önünden geçerken doktorun kan vermem konusundaki tavsiyesi aklıma geldi ve çadıra girdim. Bilgi aldım ama kan vermeyi erteleyerek oradan uzaklaştım.
Bu davranışlarımı düşündükçe bir baba olarak çocuklarıma da kötü örnek olduğumu fark ettim. Bu konuda kesinlikle bir önlem almalıyım diye düşünüyorum.
Siz değerli okuyucularımla Erteleme sorunum ve Erteleme Hastalığı hakkında bildiklerimi paylaşmak istedim. Keyifli, sağlıklı ve uzun bir ömür dileği ile.
Keyifle yaşayın. Keyifle kalın.
Not: Makalenin görseli https://pixabay.com/tr/photos/iguana-nap-gev%C5%9Femi%C5%9F-gev%C5%9Feme-486094/ adresinden alınmıştır.
erteleme hastalığının altında genelde kaygılar yatıyor. gelecekle ilgili kaygılaı olan insanların erteleme hastalığına yakalanmaları daha olası. bilgi eksikliği, maddi yetersizlikler veya başka herhangi bir kaygı da sebep olabilr.
evet siteyi inceledim. oldukça farklı konular ve kaliteli içerikler var ama devmlılık yok. atalet yani tembellik hastalığı da denilebilir sizin kine. Siteyi açma amacınızı anlıyorum. kişisel blog yazıyorsunuz ama başladığınız işi yarım bırakmışsınız. bu sitenin daha da iyi yerlere gelmesi gerekirdi şimdiye kadar.