Elektrikli Araçların Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

Elektrikli Araçların Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

Günümüzde hızla gelişen teknoloji sayesinde elektrikli araçların batarya performansları arttı. Bununla birlikte elektrikli araçların kullanım oranı da hız kesmeden yükseliyor. Bu hızla giderse 6-7 yıl içerisinde ham petrol fiyatları 10 Dolar seviyesine inecek gibi görünüyor. Bu yazımda elektrikli araçların petrol fiyatları üzerindeki etkisi  konusunu anlatmaya çalışacağım.

Günümüzde Toyota, Tesla, BMW, Volvo gibi büyük firmaların elektrikli araçlar ile ilgili haberleri okumuş veya duymuşsunuzdur. Avrupa Birliği ülkeleri de emisyon değerlerini giderek düşürülmesi konusunda üreticileri zorlamakta. Bununla birlikte fosil yakıtların insan sağlığına olumsuz etkileri zaten yıllardır dile getiriliyor. Bütün bu etkenler sonucunda elektrikli araçlara yönelim hızla devam ediyor.

Ülkemizde de birkaç yıldır yerli elektrikli otomobil çalışmaları sürüyor ve üretim sürecine doğru yaklaşılmakta. Bu konuda ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlılığını en aza indirecek çalışmaların sürmesi sevindirici bir durum.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) in 2017 yılsonu petrol fiyat tahmini 70-80 Dolar bandında. Bununla birlikte şu anki  fiyat ise 55-58 Dolar arasında seyrediyor. Bir de başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde elektrikli otomobiller teşvik ediliyor.

Petrol Verilerine Bir Göz Atalım

Yapılan açıklamalara göre küresel petrol tüketiminin yüzde 70’inin motorlu taşıtlara yönelik üretim ve tüketime gittiği belirtiliyor. Fosil yakıtlı motora sahip araç üretiminin azalmasının petrol fiyatlarını doğrudan vuracağı görüşü giderek daha da kesinleşmeye başladı.  Uzmanlar bu değişimin daha şimdiden petrol ve metal piyasalarında gözlemlenmeye başlandığını vurgulayarak yatırım dünyasının da buna tepki vereceğini duyurdu.

1 varil 159 litre ham petrol barındırıyor. Dünyada her gün 96 milyon varil petrol tüketiliyor. Ülkemizde ise günde 886 bin varil petrol kullanılmakta.

Elbette Herşey Göründüğü Gibi Değil

Pil üretiminde kullanılan temel metallerin de tüketiminin artması ilerleyen zamanlarda bu metallerin hem piyasa değerini yükseltecek hem de bulunabilirliğini azaltacak. Elektrikli otomobillerin üretim maliyetlerini yükseltecek olan bu durum belki de elektrik enerjisinin otomobil içerisinde üretilmesi için bazı teknolojilerin geliştirilmesi yönünde çalışmaların da fazlalaşmasına sebep olabilir.

Elektrikli Araçların Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

Bor madeninin hidrojen ayrıştırılmasında ve depolanmasında kullanılması ile ilgili çalışmalar, hidrojen yakıtlı araçların bir an önce sokaklarda dolaşması için gerekli. Bu çalışmaların olumlu gelişmesi, Bor madeni rezerv zengini ülkemiz için de katma değer sağlayacaktır.

Elektrikli araçların petrol fiyatları üzerindeki etkisi konusunu işlediğim bu yazımı beğendiyseniz eğer paylaşırsanız sevinirim.

Petrol Fiyatlarında Yükselişten Ne Çıkarmak Gerekiyor? başlıklı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Sağlıkla, Keyifle ve Mutlulukla kalın.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

8 thoughts on “Elektrikli Araçların Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

    Kerim Öz

    (25 Ekim 2017 - 09:40)

    elektrik üretim maliyetlerini de düşürelim. elektrikli otomobil dönüşümlerini gerçekleştirelim ve dışa bağımlılığımızı azaltalım. Ülkemiz nefes alsın…

    kenan_oz

    (19 Aralık 2017 - 16:25)

    petfol fiyatlarının düşmesi veya yükselmesinde öte, ABD gibi ekonomiye küresel boyutta etki eden bir ülkenin petrol ithalatçısı konumundan petrol üreticisi konumuna gelmesi piyasanın gidişatını olumsuz etkiler diye düşünüyorum bununla birlikte elektrikli araçların kullanımının artması her ne kadar iyi olsa da nakliye araçlarının fosil yakıtlarla olan ilişkileri uzun süre bitmeyecektir. Tesla nın elektrikli kamyonu bile bu dönüşümün hızlı olmasını sağlayamayacaktır.

    Ahmet_n

    (26 Aralık 2017 - 15:22)

    elektrik enersijisinin üretiminden çok depolanması ile ilgili sıkıntılar olmasaydı biz 100 yıl önce elektrikli oromobilleri kullanmaya başlayacaktık. Her elektrikli aracın en önemli aksamı bataryası. bunun yanında Bor Hidrür ile oksijen ve hidrojenin ayrıştırılması sonucunda su ile çalışan otomobillerin de yapılması ve yaygınlaştırılması an meselesi. fosil yakıtların eninde sonunda devri kapanacak.
    Petrol fiyatlarının dalgalanmasının en önemli etkenlerinden birisi de hayatımızda bir çok alanda kullanılan petrokimya ürünlerinin kullanım sıklığı. bu konuda alternatifi olmadıktan sonra petrol halen vazgeçilmez bir madde olacaktır.

    mustafa vatansever

    (13 Mart 2018 - 15:22)

    elektrikli araç teknolojisi maliyetleri ilerde mutlaka artacaktır ama alternetif olarak güneş enerjisini kullanacaklarına eminim.

      ishana

      (13 Mart 2018 - 21:18)

      bence elektrikli araç maliyetleri ilerleyen günlerde daha da düşecektir. enerjinin depolanma sorununu çözdükleri anda bir otomobilin belki de 1 yıl boyunca ihtiyacı olan enerjiyi avuç içi kadar küçük bir alana güvenle depolamayı gerçekleştireceklerdir. böylelikle enerji sorunu çözülecek ve araçların da bakım masrafları minimuma inecektir.

    Ceyhun Aksakal

    (17 Mayıs 2018 - 20:31)

    Tesla markasını bu konuda takdir ediyorum, elektrikli araç üretimine öncü oldular. Şu an tır bile yapıyorlar. elektrikli araçlar arttıkça petrol fiyatları ve kullanımı düşecek. İşallah akaryakıt fiyatlarını takip ettiğimiz günler hayal olacak. Son zamlardan sonra arabayla bir yere gitmek gerçekten lüks oldu.

      ishana

      (18 Mayıs 2018 - 13:04)

      tesla ve diğer üreticilerin elbette faydası olacak ama fosil yakıtların kullanımının tamamen sona ermesi 100 yılı bulur kanımca

    Yasin Solo

    (9 Temmuz 2018 - 22:20)

    Elektrikli araçların yaygınlaşması hem yakıt maliyetleri hemde hava kirliliğinin önüne geçilmesi için çok önemli. Bilindiği gibi Teslanın haricinde mevcut markalarda yeni elektrikli motorlar geliştiriyor, hibrit araçların yerini tamamen elektrikli araçların alması için onlarda Tesla’ya rakip olmaya çalışıyor. Bilindiği gibi devlet ve özel sektör ortak çalışması, tamamen yerli ilk Türk araba markasının da elektrikli motoru olması planlanıyor. Dilerim balon bir proje değildir çünkü başarılırsa zamanlama açısından çok doğru olacak. Diğer yandan benim korkum ekonomi politikamız. Türkiye bütçesinde petrolden alınan verginin ciddi bir payı var. Elektrikli araçların ya aküsünden ya aylık kullanım bedeli gibi bir vergi icat edip aynı parayı bizden alırlar gibime geliyor. Neyse umarım elektrikli araçlar bir an önce yaygınlaşır ve ucu bizim cebimize olumlu açıdan yansır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.