Ekonomide Yabancı Bankaların Etkisi Nedir?

Merhaba Değerli Okuyucularım. Ekonomide Yabancı Bankaların Etkisi başlıklı bu yazımda yabancı bankaların ülke ekonomimiz üzerine etlilerinden bahsetmek istiyorum. Ülkemizin son yıllarda yaşamış olduğu sıkıntıların ekonomimiz üzerine etkisini hissetmeyen yoktur. Uluslararası piyasalarda paramızın değerini kaybetmesi, borsalarda hisse senetlerinin değer kaybı vb. ekonomik sıkıntıların bütçelerimize olumsuz etkilerini hepimiz hissediyoruz.

Günümüzde devletlerin uluslararası arenada güçlü olabilmeleri, bütçelerini finanse edebilmeleri için ekonomilerinin güçlü olması gerekir. Üretim gücü yüksek olmalı, doğa kaynakları ve madenlerini sağlıklı işlemeli ve halkına kaliteli hizmet götürmelidir.  Sanayisi güçlü olan ülkelerin ürettikleri ürünler için de hem ülke içerisinde hem de ülke dışarısında ürünlerini pazarlayacak pazarlara ihtiyaçları vardır.

Liberal ekonomi, hammaddenin insan gücü ile işlenip pazarlarda satılarak ekonomiye kazandırılması prensibine dayanır. Bu üretim zincirinde en önemli halkalardan birisi de hammadde ve insan gücü için finans sağlanmasıdır. Bu görevi de bankalar yerine getirir.

Günümüzde bankacılık sadece finans sağlamaktan öte amaçlar için de kullanılabiliyor. Devletler birbirleri ile antlaşmalar yapıyorlar. Yeri geldiğinde ise birbirlerine borç para veriyorlar. Bu borçları da uluslararası bankalar aracılığı ile yapıyorlar.

Dünya ekonomisinde bankacılık sistemi aslında ülkelerin birçoğunun borç batağında yüzmesine, hükümetlerin değişmesine, sınırların değişmesine, hatta ülkelerin yok olmasına sebep olduğu da biliniyor.

Ülkemizde faaliyet gösteren en eski yabancı bankalardan birisi de Deutsche Bank. Bu banka 1870 yılında Berlin’de Almanya ile uluslararası piyasaları buluşturmak ve finanse etmek için kurulmuş. Bununla birlikte Osmanlı Devletinin de demiryolları başta olmak üzere birçok projesinde kredi kuruluşu olarak görünmekte.

Günümüzde ise gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerin finansörü olarak, borsalarındaki yabancı sermaye olarak veya birçok projenin de kredi kuruluşu olarak faaliyet göstermekte. Ülkemizde de İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Amerika kökenli Citibank ile ciddi miktarda yabancı sermayesini temsil ediyor.

Peki, Ekonomide Yabancı Bankaların Etkisi Nedir?

Yabancı bankalar bir ülkenin borsasında satışa geçtiklerinde yani borsadan çıkmaya başladıklarında büyük düşüşe sebep olabiliyorlar.

Bu tür düşüşler de ülkenin parasının değer kaybına, değerli madenlerin (emtia borsası) o ülkedeki değerlerinin yükselmesine sebep olabiliyor.  Ülkemizde özellikle Deutsce Bank ve Citibank’ın etkisi oldukça fazla. HSBC de bu bankalardan birisi idi ama son yıllarda ülkemizden büyük ölçüde çıkma kararı aldılar.

Yabancı bankalar ülkemizde kriz çıkarmak istediklerinde borsada veya yabancı para( döviz) piyasasında sert dalgalanmalar oluşturarak vatandaşın parasını, ülkenin döviz ve değerli maden rezervlerini olumsuz etkiledikleri aşikâr.

Bu konuda son yıllarda Merkez Bankamızın bu iki bankanın faaliyetlerini iyi takip ettikleri ve manipülasyonlara karşı savunma mekanizmaları geliştirdikleri gerçeğini de unutmamak lazım.

Eğer siz de borsayı takip ediyorsanız Deutsche Bank ve Citibank ın tahtalarını mutlaka incelemelisiniz. Yüksek miktarda satı eğilimi varsa ve bu satış eğilimi süreklilik arz ediyorsa bilin ki ekonomik bir kriz kapıdadır.

Ülkemizin cari açığının kapanabilmesi için üretimin artması ve tüketimin azalması gerekiyor. Bir diğer değişle iç piyasada yerli mamullerin kullanımının artması, yurt dışına ihracatın artması, ithalatın azalması gerekiyor. Bu durum da dışardan daha az borç para almaya, yabancı bankalara borçlanmanın azalmasına, borsanın artmasına, paramızın da değer kazanmasına yardımcı oluyor.

Ülkelerin tam anlamı ile özgürlükleri için ekonomik özgürlük şart. Yabancı bankaların at oynatmasına ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum ama bunun formülünü bulan ekonomi uzmanları kesinlikle ülkemizin en büyük ödülü ile ödüllendirilmeliler.

Bu yazımızda Ekonomide Yabancı Bankaların Etkisi üzerine kalemim yazdığınca anlatmaya çalıştım. Bir başka yazıda buluşmak üzere. Keyifle kalın.

“Ekonomide Yabancı Bankaların Etkisi Nedir?” üzerine bir yorum

  1. bankacılık sistemini iyi denetleyen devletler ekonomik sıkıntıları da kolay atlatıyor. en azından bankalar tarafından hortumlanmıyorlar. bununla beraber parasal güç diğer devletler nezdinde de güçlü olmanız için önemli.
    Devletlerin sahip olması gereken en önemli özellikleri dinamik ve güçlü bir denetim sistemine sahip olmaları diye düşünüyorum. Bankacılık sisteminde denetleme de çok iyi olmalı.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.