Eğitimde Öğrenci Faktörü

Eğitimde Öğrenci Faktörü

Merhaba değerli okuyucularım. Ülkemizde eğitim kalitesinin artırılması adına resmi ve özel kurumlar faaliyetlerini son hızda sürdürmekteler. Okul kalitelerinin artırılması, öğretmen performanslarının geliştirilmesi, eğitim materyallerinin teknolojik yapıya bürünmesi,  elektronik eğitim materyallerinin kullanımının yaygınlaştırılması vb. çalışmalar devam ediyor.  Ben bu yazımda bir diğer konuya değinmek istiyorum. Eğitimde Öğrenci Faktörü. Her ne kadar siz kaliteli mekân, kaliteli öğretmen, dolu dolu eğitim materyalleri kullansanız da eğitimin en önemli faktörlerinden birisi olan öğrenci bu yatırımlarınızı boşa çıkarabiliyor.

Öğrenciler Okullara Nasıl Yerleşiyor?

Aslında eğitim sisteminin hizmet alımını yapanlar öğrenciler. Öğrencilerin eğitim ve öğretimini tamamlamak için okullar, sınıflar, öğretmenler mevcut. Öğrenci daha iyi öğrensin diye Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen istihdam ediyor. Daha hızlı bilgiye ulaşsın diye Fatih projesi kapsamında okullara fiber internet imkânı sunuyor. En az masraf ile dünya ülkelerinin eğitim kalitesinde eğitim almaları için yatırımlar yapılıyor.

Öğrenme ihtiyacını birey kendisi karşılayabilseydi eğer öğretmenlik mesleği olmazdı. Bu yüzden öğretmenlik, öğrencilik, eğitim, öğretim, veli gibi terimler türüyor.

Elbette şu anki sistemde okullarımızın öğrenci profilleri değişkenlik gösterebiliyor. En popüler okullar olan Fen liseleri ve belirli Anadolu liselerine nitelikli öğrenciler gidiyor.  Eleme sisteminde daha az başarılı olanlar da meslek liselerine gidiyor.

Tematik meslek liselerinin tercih sebepleri de değişiyor. Aileler öğrencilerinin manevi eğitim almalarını istemeleri hakinde İmam Hatip Liselerine kaydediyorlar. Bunun dışında diğer meslek liselerinde de öğrencilerin okul içerisindeki başarılarına göre popüler alanlara öncelikli kayıt oluyorlar.

Adrese dayalı kayıt sistemine göre öğrenciler adreslerinin yakın olduğu okullara gidiyorlar. Nitelikli okullar için yapılacak olan sınav girenlerden başarılı olanlar bu okullara gidebiliyorlar. Diğerleri en yakın okula kayıt yaptırıyorlar.

Bu yıl uygulanmaya başlayacak olan bu sistem ile ilgili birçok veri ilerde oluşacaktır. Bu konuda erken konuşmak pek de doğru değil.

Nitelikli Öğrenci Nedir?

Aslında öğretmenlerin öğrencilerinden bazı beklentilerinin olması normal. Sonuçta öğretmenler de meslekleri gereği öğrencilerine emekm harcıyorlar. Bu emeğin de karşılığını en azından başarılı bireyler yetiştirerek almak istemeleri de ben ce çok normal.

Nitelikli Öğrenci;

  • Okuduğunu anlamalı. Bu çok önemli. Okuduğunu anlayamayan bir öğrencinin özel bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum.
  • Görev ve sorumluluklarını yerine getirmeli. Kendisine verilen ödev ve görevleri yapmayan, sorumluluklarını yerine getirmeyen öğrencinin bu eğitim sisteminde başarılı olması oldukça zor.
  • Gelecek ile ilgili planlarını yapmış olmalı. En azından hangi mesleği yapacağını belirlemiş olmalı. Belirlememiş olsa bile kendi yeteneklerini keşfetmiş ve bu konuda farkındalıklarının gelişmiş olması gerekiyor.
  • Zamanın kıymetini bilmeli. Evet, öğrenciler de insan ve ders dışında da sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak isteyebilirler. Eğlenmek öğrencilerin de hakkı. Bu faaliyetleri gerçekleştirirken de zaman yönetimini en iyi şekilde gerçekleştirmeli, evde okulla ilgili yapması gereken faaliyetlerini de zamanında yapmalı. Okulun ödev de sorumluluklarını yerine getirirken geleceği ile ilgili hedeflerine ulaşmak için de çalışmalarına zaman ayırmalı.
  • Kendisi ve çevresindeki bireylere zarar vermemesi gerektiğini bilmeli. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı. Arkadaşları ile kavga etmemeli. Saygı, sevgi ve sorumluluk çerçevesinde ortak yaşam alanlarında sağlıklı iletişim kurmalı.
  • Derse hazır gelmeli. Ev ödevlerini yapmak haricinde derste kullanacağı materyalleri de eksiksiz getirmeli ve derse bilgi olarak ta hazır gelmeli. Bu öğretmen en son hangi konuyu işledi? Acaba bu gün ne işleyecek sorularını sorabilme farkındalığında olmalı.
  • Temiz olmalı. Öğrencilerin bireysel ve çevre temizliği konusunda farkındalıklarının gelişmiş olmasını bekliyor öğretmenler. Elbette bu beklenti genelde lise ve ortaokul öğrencileri için. İlkokul öğrencilerine okulda eğitim sürecinde bu eğitimler veriliyor.

 

Eğitimde Öğretmen Faktörü başlıklı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

 

Öğrencilerden beklenen nitelikleri artırmak kolay. Bütün öğretmenler bu niteliklerin hepsini taşıyan mükemmel öğrencilere sahip olmak ister kanımca. Zaten öğrenci nitelikli olduğunda bilgi ve derse hazırlık konusunda öğretmenleri de zorluyorlar. Öğretmenler nitelikli öğrencilere ders anlatırken daha fazla hazırlanıyor.

 

Eğitimde Öğrenci Faktörü

Öğrencilerin de insan olduklarını ve her birey gibi çevresel etkilerden etkilendiklerini unutmamalıyız.

  • Ailelerin eğitim düzeyleri öğrencilerin derslerde başarısı ile direkt olarak etkili. Eğitimli aileler çocuklarının iyi eğitim alması konusunda hem daha fazla zaman ayırıyor hem de daha fazla yatırım yapıyor. Özel okullarda öğrencilerin daha hazır bulunmaları buna örnek olarak verilebilir.
  • Öğrencinin yaşadığı çevre de öğrencileri etkileyen faktörlerden. Bir öğrenci arkadaş çevresinden dolayı faydalı veya zararlı alışkanlıklara yakalanabiliyor. Bu da eğitim hayatını etkiliyor.
  • Öğrencinin sağlıklı beslenmesi, okula sağlıklı bir şekilde ulaşması çalışma ortamının sağlıklı olması çok önemli. Bu da ailenin maddi durumu ile alakalı.
  • Öğrencinin eğitim sürecinde yaşamış olduğu travmaları en aza indirmek te eğitim hayatının iyi geçmesini sağlıyor. Mutlu ve huzurlu bir aile hayatı, mutlu ve sağlıklı ir okul öncesi ve ilköğretim hayatı çok önemli.
  • Sosyal medya, televizyon vb medya araçlarının öğrencilerin davranışlarına olan etkisi de öğrenci niteliklerini olumsuz etkileyen faktörlerden. Öğrencilerin günümüzde maruz kaldığı kültürel ve sosyolojik yozlaşmanın önüne geçmek mümkün değil ama etkilerini azaltmak velilere düşüyor.
  • Değerler eğitiminin ailede, okulda ve sosyal çevrede pekiştirilmesi de öğrencilerin niteliklerini olumlu etkiliyor. Doğru ve dürüst olmak, saygılı olmak, Milli ve Manevi değerleri bilmek ve saygı duymak gibi değerlerin öğrencilerin başarısında olumlu etkileri gözlemleniyor.

 

Bir eğitimcinin en büyük temennisi öğrencilerinin hayatlarında başarılı olduklarını görmektir. Bir öğrencinin mutlu ve huzurlu yuva kurması, insanlık namına faydalı işler yapması, iyi bir kariyere sahip olması öğretmenleri memnun eder. Zaten amaç da bu değil mi? Bireylerin mutluluğu, toplumun mutluluğu demek, bireylerin başarısı toplumun başarısı demek diye düşünüyorum.

Eğitimde Öğrenci Faktörü eğitimin niteliğini belirliyor. Bu konuda öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin çok çalışması gerekiyor. Eğer talep olmazsa arz da olmaz. Öğrenci almak istemezse öğretmen de veremez.

Keyifle Kalın.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

2 thoughts on “Eğitimde Öğrenci Faktörü

    sosyal içerik platformu

    (13 Nisan 2018 - 18:26)

    güzel ve anlamlı bir makale olmuş elinize sağlık

    vildan_

    (16 Nisan 2018 - 23:40)

    Öğrencilerin eğitim ortamındaki sorunları altında bir sürü sebep vardır. Kimi ne göre şımarıklık kimi ne göre ailevi sorunlardır. Kimi küçük yaşta okuması gerekirken işe başlatılmıştır. Kimi de daha ilkokula bile gönderilmeden evlendirilmiştir. Ve kalkıp herkes eğitim sorununu ela alır. Asıl halledilmesi gereken eğitim sorunu değil. Toplum sorunlarıdır. Geri kafalılık, eski çağ düşüncesi ne derseniz diyin. Sene 2018 olmuş ve hala bu yaşta çocuklar erkenden evlendiriliyorsa ve bu yaşta okula gitmesi gereken çocuklar zorla çalıştırılıyorsa. Eğitim sorunu işte burda başlar. Aslında cevap nettir. Bir toplumda çocuk hakları yoksa orda eğitim hakkı da yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.