Hepimizin hayatımız boyunca yaşayacağımız bir süreç olan eğitimin sağlıklı yürümesi ve sonucunda pozitif anlamda ürünler alabilmemiz adına motivasyon ve disiplin çok önemli iki faktör. Eğitimde Motivasyon ve Disiplin başlıklı bu yazımda motivasyonun ve disiplinin eğitim üzerine etkisinden bahsetmeye çalışacağım.
Motivasyon ve Dikkat Eksikliği
Son zamanlarda birçoğumuzun şikâyet ettiği konulardan birisi de dikkat eksikliği. Dikkat eksikliği diğer adlarıyla dikkat dağınıklığı, odaklanamama vb. aslında motivasyon eksikliğinden de kaynaklanabiliyor. “Tüm dikkatimizi verip vermediğimiz, ne yaptığımızdan daha önemlidir” sözü aslında motivasyonun önemine dikkat çekiyor.
Aslında biz insanlar motivasyon ile birçok alanda başarılı olabiliyoruz. Kendimizi yaptığımız işe verdiğimizde güzel sanat eserleri, harika yemekler, çok güzel hikâye ve romanlar çıkarabiliyoruz.
Bazen de başımıza gelen kazaların sonrasında düşüncelere daldığımızda büyük bir kısmının motivasyon bozukluğundan kaynaklandığını fark ediyoruz.
Eğitimde motivasyon aslında oldukça iddialı ve cool bir ifade. Sınavlara motive olma, motivasyon toplantıları, motivasyon seminerleri, kendimizi daha iyi geliştirme motivasyonu vb. terimlerle süsl bir süreç çok heyecan verici.
Bununla birlikte bir o kadar da anlık ve geçici bir durum. Düşünsenize motivasyonunuzu sağladınız ve 100 metre koşusu için pozisyon aldınız. Tabancanın patlamasını be depara kalkmayı bekliyorsunuz. Kesin kazanacaksınız. O anda tribünlerden gelen komik bir ses motivasyonunuzu bozuyor ve tabancanın sesine odaklanamıyorsunuz. Ve depara geç kalktığınız için saniyenin onda biri gibi bir sürede altın madalyayı kaçırıyorsunuz.
İşte motivasyonun sürdürülebilmesi güçlüğü, çözülmesi gereken sorunlardan birisi.
Eğitimde Disiplin
Yukarıdaki örnekte motivasyonun bozulması soncunda yarışmayı kaybetmemek adına yapılması gerekenlerin anlatılacağı satırlar da burada.
Disiplin ve motivasyon aslında siyam ikizleri gibiler. Dikkatimizin dağılmamasını sağlamak için disiplin, disiplini sağlamak için motivasyon. Her ikisi de birbirini tamamlayan ve birbirlerine daha fazla değer katan iki önemli terim.
100 metre koşucusu her ne kadar dikkati dağılsa da sahip olduğu disiplin ile yarışmadan kopmaz ve elinden geldiğince birinci olmak için yarışın sonuna kadar var gücü ile koşmaya devam eder. İşte bu motivasyon ve disiplinin ne kadar birbirleri ile ilgili ve etkili olduklarını göstermekte.
Eğitimde Motivasyon ve Disiplin
Bir öğrencinin derslerinde başarılı olması için ilk önce motivasyona ihtiyacı vardır. Onu motive edici öğretmenlere, arkadaşlara ve hedeflere ihtiyacı vardır. Bunun için öğretmenlerin görevleri oldukça ağırdır.
Bir öğretmen asla öğrencilerinin motivasyonlarını bozucu, aşağılayıcı, küçümseyici şekilde davranmamalıdır. Aksine motive edici, kısaca gaza getirici rol üstlenmelidir. Bununla birlikte öğrencilerin disiplin sahibi olmalarını sağlamak adına ödev ve görevlerin yapılıp yapılmadığına dair denetimlerini sürdürmeli ve öğrencilerinin ölçme değerlendirme sürecinde bu denetimlerin etkili olduğunu bilmelerini sağlamalıdır.
Bununla birlikte bir spor takımında verilen disiplin eğitiminin neticesinin motivasyon ile daha başarılı olacağını söylemeye ayrıca gerek yok.
Eğitimde disiplini sadece sınavlar için sınırlandırmak oldukça yanlış. Disiplin hayatın her alanında bireyin kendi ayakları üzerinde durmasını ve düştükten sonra daha hızlı ayağa kalkmasını sağlıyor. Bir de motivasyonun tam olması hem başarıyı getiriyor, başarı varsa da sürdürülebilirliğini sağlıyor.
Bir başka yazımızda görüşmek dileği ve Keyifle kalın.
Disiplin dozajı metodu doğru seçilmesi gereken, dozajı iyi ayarlanması gereken bir şey, aksi takdirde ters tepebiliyor. Motivasyon ise, gerçekten kişiden kişiye değişen ve yazıda çok net ve güzel bir örnekle belirtildiği gibi beklenmedik ve zamanı kestirilmeyecek bir şekilde kaybedilebilen ve kaybı en iyi sporcuyu hezimete düşürebilen, en iyi bildiğiniz konuda bildiklerinizi birbirine katan bir ruh hali.
aslında eğitimde motivasyon da disiplin de olmalı. büyük takımlarda başarılı olan teknik direktörlerin en büyük yetenekleri oyuncuları üzernde kurmuş oldukları babacan otorite ve maç öncesinde nasıl motive edeceklerini iyi bilmeleri.