Dizel Motorun Sonu mu Geliyor?

Dizel Motorun Sonu mu Geliyor?

Gün geçmiyor ki otomotiv endüstrisinde yakıt sistemleri ile ilgili yeni bir haber çıkmasın. Bu haberlerin bazıları iyi olsa da hele bazıları var ki insanı otomobile binmekten soğutuyor. Almanya’da Stuttgart Yerel mahkemesinin aldığı 2018’den itibaren dizel otomobillerin trafiğe çıkmasının yasaklanması kararı Avrupa’da Dizel Motorun Sonu mu Geliyor? sorusunun daha yüksek sorulmasına sebep oluyor.

Volkswagen firmasının emisyon skandalından sonra Avrupa ülkelerinde de yapılan tetkikler sonrasında bazı önleyici tedbirler alınması karara bağlanmıştı. Daha sonra Mercedes- Benz başta olmak üzere birçok firma elektrikli ve hibrit modellerin araştırmalarına hız vermiş ve peş peşe ilerleyen yıllarda tamamen elektrikli otomobiller üreteceklerini bildirmişlerdi.

Elbette firmalar bu ilerleyen zamanlarda bu açıklamaların ne kadar arkasında dururlar bilemem ama Enerji piyasasının kabadayılarının baskılarına dayanabilecekler mi göreceğiz.

Dizel Motor Nedir?

Dize motor 1876 yılında Otto’nun benzinli motoru icat etmesinden sonra 1878 yılında Rudolf tarafından icat edilmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Ta o zamandan beri dizel motorlar gürültülü ve kirli çalışmaktadır.

Dizel motorların özelliklerinden en önemlisi de daha az yakıt ile daha fazla güç üretebilmesidir. Bu yüzden nakliyecilik sektöründe dizel vazgeçilmez olarak görülmektedir. Dizel motorlu bir araç aynı miktarda yakıt deposuna sahip emsallerinden daha uzun bir menzile sahiptir. İşte bu yüzden günümüzde dizel araçlar daha yoğun kullanılmaktadır.

 

Neden Dizel Araçların Bakım Masrafları Fazla? başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

 

Özellikle ticari kullanım amacı ile tercih edilen dizel motorlu araçların satış fiyatları da benzinli olanlardan daha pahalıdır.

Dizel Motorun Sonu mu Geliyor?

Alman şehirlerinin dizel araçları yasaklama yetkisine kavuşmasından çok kısa bir süre sonra Roma Belediye Başkanı’ndan da dizel araçlar için kötü bir haber geldi. Buna göre, İtalya’nın başkenti 2024’e kadar tüm dizel araçlara yasak getirecek.  Bu tür haberlerin zamanla duyulması oldukça olağan.

Dizel motorların havaya saldıkları partiküller zamanla canlıların akciğerlerinde deformasyona sebep oluyor. Her ne kadar yeni nesil dizel araçlarda partikül filtreleri olsa da filtre olmayan araç sayısı da azımsanamayacak kadar çok.

Eski dizel araçların revize edilerek çevreci hale getirilmesi önerisine de sıcak bakmayan Avrupa Dizeli tamamen hayatlarından çıkarmayı planlıyor. “İnsan sağlığı otomobil kullanıcılarının ekonomilerinden daha önemlidir” , diyerek net bir duruş sergileyen Avrupa’nın bu tavrını acaba ülkemizin yetkilileri de gösterebilecekler mi zamanla göreceğiz.

Gerçi Volkswagen skandalından sonra herhangi bir açıklama yapılmadı veya önlem alınmadı ama gelecekten umutluyuz.

Şimdiden ülkemizin üreteceği elektrikli otomobillerin ülkemizdeki insanların hem bütçelerini hem de sağlıklarını koruması ve ülkemiz adına hayırlı olmasını dilerim. Keyifle kalın.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

8 thoughts on “Dizel Motorun Sonu mu Geliyor?

    traum

    (6 Mart 2018 - 23:13)

    Güzel ülkemde insanların sağlıklarını düşünen idarecilerin bir an önce önlem almaları gerekiyor. Avrupa Birliğine fiziki olarak girmeye gerek yok. İnsana verdikleri değer kısmını alıp, Aslında güzel dinimiz herşeyin biz insanlar için olduğunu emrediyor kısmını hatırlatıcı olarak kullanması yeterli.

    cevreci_genclik

    (8 Mart 2018 - 11:41)

    dizel motor şehir merkezlerinde yasaklansa bile, taşrada kullanılmaya devam edecektir. en verimli motorlardan birisi ola dizel motorların otomobillerde kullanılmaması ancak şehir merkezlerinde hava temizliği için atılabilecek adımlardan sadece birisi olarak kalacak. Sera gazlarının kullanımının yasaklanması veya kısıtlanması, elektromanyetik dalga yayan her türlü ürünün kısıtlanması, nükleer santrallerin kullanımının kısıtlanması, termik satrallerin kısıtlanması vb önlemler ile insanlığın sağlık konusunda gelecek 50 yılda iyi bir konuma gelmesi sağlanabilir. Doğanın kendisini temizleyebilmesi için biz insanların hırslarımızdan, bazı zevklerimizden fedakarlıklar yapmamız gerekiyor.

    hakan kahraman

    (9 Mart 2018 - 11:06)

    yeni gelişen teknolojiler sayesinde dizel motorun sonu geliyor hatta bitti bile diyebilirim. çevreye duyarlı motor ve yakıt üretmek önemli bir kural haline geldi son zamanlarda.

    metin hun

    (9 Mayıs 2018 - 12:22)

    Elektrikli araçlar hem dizelin hem benzinli motorun sonunu getirecek, Tesla otomobilden sonra tır da yapmaya başladı.
    Dizelin maliyet avantajı, avrupa da artan ek vergiler nedeniyle ortandan kalkıyor, asıl sebep ise dizel motorların yarattığı çevre kirliliği

    Reis

    (3 Ağustos 2018 - 08:04)

    Hiç sonu gelir diye dusunmuyorum. Dizelin ikamesi ne olacak elektrikli otomobillermi cok pahalı herkes o fiyatlara cikamiyor. Dizel motorlarda rektefiyeye gidilirse yenilik acisindan belki daha etkili olur

    Ceyhun Aksakal

    (22 Ağustos 2018 - 00:12)

    Dizel motorlar hava kirlliliği sebebiyle avrupada pek çok ülke tarafından kademeli olarak öncelikle şehir içi ulaşımdan kaldırılacak. Diğer nokta zaten elektrikli araçlar tüm motor tiplerini bitirecek ama ne zaman. Tesla tır yapıyor, Ağır araçlar bildiğiniz gibi dizel motor kullanıyor.Ağır araçlar dada elektrikli motor kullanılır ve fiyatları düşerse dizelinde ömrü tamamlanmış olur.

    Mucahit

    (21 Eylül 2018 - 10:35)

    Bence de gelmeli dizel araçların insan sağlığına zararı sigaradan bile daha fazla yavaş yavaş dizel biter elektrikli araçlar çıkmaya başlar daha sonra ise elektrikli araçlar daha fazla geliştirilerek benzinli araçlarında ömrü tükenir.

    Murat

    (17 Ocak 2019 - 12:11)

    Yakın zamanda bizde bir araç almayı planlıyoruz. 1996’dan beri Doğan SLX kullanıyoruz ve halen memnunuz ancak artık biraz teknolojik olarak yükselmemiz gerektiğini düşünüyorum zira hasta annem ve babamı zaman zaman şehir dışındaki hastanelere götürmem gerekiyor ve bu çok zor oluyor. Yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan araçta daha da rahatsızlanıyorlar. Hadi kışın klima bir yere kadar motor sıcaklığını içeri vererek iş görüyor ama yazın yaşlı insanlar için 40 derece sıcaktı trafikte kalmak çok zor ve sakıncalı. Kısmet olur ise 2013 model ve üstü bir Ford Fiesta beni ve ailemi çok mutlu eder, hele bir de Titanyum paketini alabilirsem hayallerim gerçek olmuş kadar sevineceğim. Ancak sanırım Dizel alabileceğiz, bu modellerin en çok dizel motor olanı sevilmiş ve alınmış, haliyle 2. el piyasasında da dizeller daha uygun fiyata geliyor. 1.5 TDCi ile 1.6 Benzinli arasında 8-10 bin fark var ve.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.