İnsan sağlığının en önemli kalesi ağız ve diş sağlığından geçmektedir. Bu yazımda baş ağrısı, Mide problemleri vb. sorunlara sebep olan ağız ve hastalıklarından Diş Eti İltihabı Nedir yani diğer adı ile Gingivitis den ve Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisinden bahsedeceğim.
Diş Eti iltihabı nedir?
Ağız ve diş bakımına yeterince önem gösterilmediğinde, yetersiz beslenmede ve bazı hastalıklar nedeni ile diş etlerinde görülen enfeksiyonların sebep olduğu bir iltihaplanma türüdür. Bilimsel adı Gingivitis’dir.
Genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Beslenme esnasında ağız içinde ağrılara ve sebep olması ile birlikte yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Ağı içerisinin hijyeni sağlandığında 1-3 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Çok fazla büyük olması veya 4-5 günden fazla süren iltihaplarda bir diş doktoruna başvurulması oldukça önemlidir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmediği durumlarda diş kaybına sebep olur. Basit bir hastalık olmasına rağmen en çok rastlanılan hastalıklardan birisidir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Birçok insanda fark edilmezler. Bununla birlikte ağız ve diş sağlığını aksatan insanlarda oldukça sık görülür. Bununla birlikte Gingivitis in boyutu büyüdükçe hissedilmesi kolaylaşır. Genel belirtileri aşağıdaki gibidir. Bir diş hekiminin muayenesi sonrasında teşhis konulması kolaydır. Tedavisi mümkündür.
- Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
- Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
- Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
- Diş eti çekilmesi
- Dişlerde gevşeklik (sallanma)
- Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
- Ağız kokusu
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi
Diş hekimlerinin en sık başvurduğu yöntemler genelde antiseptik sıvılarla yıkama, gargaralar ve ağız solüsyonlarıdır. Elbette bu tür tedavilerde kullanılan sıvıların içerisinde kimyasal maddelerin olması önlenemez.
Ağız ve Diş sağlığınız konusunda hassasiyetiniz varsa ve ağız yolu ile kimyasal maddelerin vücudunuza yayılması konusunda endişeleriniz varsa aşağıda belirttiğimiz bitkiler ile diş eti iltihaplarının önlenmesi ve tedavisini gerçekleştirebilirsiniz.
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi Kan Otu
Yapılan bir çok kapsamlı araştırma, kan otu içeriğinde bulunan sanguinarin isimli bileşiğin diş eti iltihabı tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle sanguinariniçeren diş macunları ve ağız çalkalama sularını kullanabilirsiniz.
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi Papatya
Papatya diğer birçok hastalık için de kullanılsa da diş etil iltihaplarının tedavisinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir.
250 ml kaynamış su içerisine 2-3 çay kaşığı papatya atarak 10 dk demleyin. Yemeklerden sonra içebilir veya hazırladığınız papatya çayı ile gargara yapabilirsiniz.
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi Ekinezya
Ekinezya bitkisi anti bakteriyel özelliği ile diş eti iltihabında kullanılabilecek bitkilerdendir. Hali hazırda bitkisel çay üreticilerinin de sıklıkla kullandığı Ekinezya bitkisine ulaşmak zor olmasa gerek.
Çay haricinde 10-15 damla Ekinezya bitkisinin ekstraktını yarım çay bardağı kaynamış, soğumuş suya damlatıp ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi Bitkisel Formül
Özellikle magnezyum ve C vitamini Gingivitis tedavisinde vazgeçilmez iki maddedir. O zaman magnezyum ve C vitamini açısında zengin olan Karahindiba, ısırgan otu yaprakları, semiz otu ve ıspanak yapraklarını karştırıp buharda pişirin. Afiyet olsun.
Diş Eti İltihabının Bitkilerle Tedavisi – Diğer Bitkiler
Yukarıda bahsettiğimiz bitkiler dışında da birçok bitki ağız içi florasını normale çevirmek konusunda oldukça maharetli. Meyan kökü, semiz otu, adaçayı, çay (yeşil), aynısefa, nane, ratanya, ısırgan otu, çay ağacı ve su teresi bitkileri de Gingivitis karşısında etkili olan diğer bitkiler.
Uyarı
Elbette bu bitkilerden birine veya birkaçına alerjiniz varsa veya diş eti iltihabınız tedavi edilmeyecek kadar ilerlemiş ise diş hekiminize mutlaka danışın.
Bu yazıda belirtilen bitkiler aktarlardan kolay bir şekilde temi edilebilecek bitkilerdir. Bununla birlikte her bitkinin faydası olduğu gibi yan etkileri de olabilir. Eğer böbreklerinizde işlev bozukluğu varsa Diş Eti iltihabı tedavisinde çay olarak değil ama gargara olarak bitkileri kullanabilirsiniz.
diş etlerimde çekilme ve dişlerimde aşırı derecede sallanmalar oluyor. Dişlerimi pek fırçalamayı sevmem. Ama yazınızı okuduktan sonra ben de bir korku oluştu. Bayramdan sonra diş doktoruna gitmem gerekecek galiba.
aslında her insanın başta kendisine sonra da diğer insanlara olan saygısını göstermenin en önemli yolu dişlerine bakmaktır. Sevdiklerine ağız kokusu ile yaklaşmak ne kadar itici bir durum. Ağız kokusu çok itici bir durum. özellikle de çocuklar için. düşünsenize çocuğunuz sizden ağzınız kokuyor diye uzak kaçıyor.
Diş eti iltihabı, yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden bir tanesi olan gingivitis, genellikle küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gelişir. Oluşum yerine göre kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebileceği gibi bazı durumlarda ve özellikle de büyük inflamasyonlar söz konusu olduğunda çiğneme, konuşma ve yemek yemede güçlük çekilmesine neden olabilir. Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişlerin uzun süre ve düzenli fırçalanması ile diş ipi kullanımı sonucunda kısa bir süre içerisinde iyileşir. Fakat ağız bakımına özen gösterilmemesi durumunda hastalık ilerleyerek ağızda farklı bölümlerde de iltihap oluşumuna neden olabilir ve diş kaybına kadar ilerleyebilir12.
En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır:
Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama.
Eğer iltihap çok büyük olursa veya 4-5 günden uzun sürerse, mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız. Tedavi edilmeyen gingivitler, daha ciddi bir durum olan periodontite sebep olarak diş kaybına kadar varabilen sorunlara yol açabilir. Bu nedenle diş etlerinde oluşan iltihaplanmaların tedavisi konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir. Sağlıklı günler dilerim!