Geçen hafta böbrek taşım yerinden oynadığı için büyük bir sancı ile acil servise uğramak zorunda kaldım. Yapılan kan, idrar tahlilleri ve çekilen ultrason sonucunda sağ böbreğimde 0.88 cm büyüklüğünde (tahminen) taşa ait olması muhtemel gölge tespit edildi.
Aslında başıma gelen bu olay ilk değil. 9 yaşından beri böbreklerimdeki taş ve kumları farklı zamanlarda farklı şekillerde dökmekteyim. Hatta 2011 yılında böbrek taşımın bir tanesini kırdırmak zorunda kalmıştım.
Bizim ailemizde böbrek taşı rahatsızlığı genetik olma ihtimali oldukça yüksek. Bu yüzden ben de biraz araştırdım ve edindiğim bilgileri ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrek taşı, idrarın idrar yollarına geçmeden önce böbrekte toplandığı yerde meydana gelen, kalsiyum ve ürik asit’in kristalleşmesi ile oluşan yapılardır. Böbrek taşlarının küçük olanları idrar yolları ile ağrısız, sancısız atılabilmektedir. Bununla birlikte idrar yolarından geçmekte zorlanan taşlar idrar yollarının zorlamakta bununla birlikte kanama, iltihplanma ve böbrekte biriken idrardan dolayı böbrek sancısı olabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Sırt ve bel bölgesinde başlayarak kasığa doğru yayılan “kuşak” tarzında şiddetli ağrı, Bulantı ve kusma, Aşırı terleme, İdrarda kan görmek, idrarda pembe-kırmızı renk değişikliği, Acilen idrara çıkma isteği (Bazen olaya idrar yolları enfeksiyonu da eşlik eder. Bu durumda Yüksek ateş, ürperme, titreme Sık sık gelen acilen idrara çıkma isteği Ağrılı idrar yapma Bulanık renkli veya kötü kokulu idrar belirtileri de listeye eklenebilir.
Sebepleri Nelerdir?
Yaptığım araştırmalara göre vakaların %90 gibi büyük bir kısmında sebep bilinmemekle birlikte, kalıtsal durumlar, beslenme şekli, hareketsizlik, aşırı sıcak vey aşırı soğuk yerlerde yaşama gibi bir çok sebebi olabilir. Bünyesi böbrek taşı yapmaya meyilli kişilerde aşırı kalsiyum içeren ilaçlar veya yiyeceklerin tüketilmesi de büyük etkenlerden birisidir.
Tedavisi nasıl Olur?
Taş idrar yoluna girmiş ise 3-6 hafta arasında düşecektir. Bununla birlikte doktorunuz size taşı düşürürken ağrı kesici verebilir. Eğer enfeksiyon varsa o zaman antibiyotik de kullanmanız gerekebilir. Taş düşemeyecek kadar büyük ise o zaman kırdırma, lazer veya daha farklı yöntemlerle temizleme gibi tedaviler de doktorlar tarafından önerilmektedir.
Böbrek Taşının Oluşumunu Engellemek için Neler Yapılabilir?
Günde en az 3 litre su için. Yaz aylarında ise 3 litreden fazla su içmeye gayret edin. Bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Süt ve sütlü besinleri; çay ve kakao gibi içecekleri; çikolata, ıspanak ve maydanoz gibi yiyecekleri; kuru yemişleri ve aşırı C vitaminini kısıtlayın. Her gün B6 vitamini (10mg) ve magnezyum (300mg) takviyesi alın. D vitamini takviyesi almaktan kaçının. ürik asit seviyelerini arttıran yiyecekleri yemeyin. Düşük proteinli diyet uygulayarak vücudunuzdaki ürik asit miktarını sınırlayın. İçeriğinde kalsiyum bulunan mide asidini giderici ilaçlar almayın. Günde 3 gramdan fazla olmamak kaydıyla tuz alımını kısıtlayın. En azından kendinizi koruyun aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde uzun süre kalmamaya özen gösterin. Böbreklerinizi ve ayaklarınızı soğuktan koruyun.
Sağlıkla ve keyifle Bir ömür dileği ile.
Büyük geçmiş olsun hocam fena kıvrandırdığını gözlerim ile gördüm bir akrabamda adam olduğu yerde dönüyordu resmen ağrıdan iki büklüm. Ağrısı sancısı çekilmeyecek kadar kötü bir rahatsızlık ameliyatladan çıkan böbrek taşlarını toplayıp koleksiyon yapan kişiler var google da görselleri mevcut 🙂
Hocam geçmiş olsun ya cidden çok zor bir hastalık Allah kimsenin başına vermesin sağlık sıhhat versin herkese.
Teşekkür ederim iyi niyet ve dilekleriniz için.
bu rahatsızlık kabir azabı derler ya o şekilde bir rahatsızlık. bir arkadasımda arada bir oluyodu resmen ağrısı geçene kadar kıvranıyodu. hastaneye goturup serum vs ilac vermeden ağrısı geçmezdi. ağızdan alınan ağrı kesici hic fayda etmemekte. o derece ağır bir ağrısı var
Her gün 2-3 litre su içmek lazım bu sağlık için çok faydalı. 2 sene önce böbrek taşı sıkıntısını bende yaşadım, neyseki düşürdüm ancak o dönem doktor tavsiyesiyle başladığım su içme alışkanlığını sürdürmeye çalışıyorum. Size tavsiyem gün içinde aralıklarla su içmeye özen gösterin.
Tam bir hafta önce bende böbrek taşı düşürdüm. Aslında ilk sancım başladığında Mayıs ayındaydık. Aralarda sancım olurdu ama doktorum taşın düşme boyutunun çok üzerinde olduğunu (12mm), kendim bu taşı düşüremeyeceğimi, ani sancı olursa operasyon ile alacağını söyledi. Tabi yanında ağrı kesici iğne ve hap da vererek. Sancıların dayanılmaz boyuta ulaştığında bu iğneleri en yakın sağlık kurumunda yaptır, bana telefon et, hastaneye gelene kadar sancını hafifletir dedi. Ben 2 defa bu iğneleri yaptırdım ama insanoğlu işte. Rahatlama gelince tamam düzeldi deyip gitmedim. Geçtiğimiz hafta da sıradan bir sancı oldu. Ben de her seferinde aynı şeyden bıktım, sabah ilk işim ameliyata girmek diyerek kendimi operasyona endeksledim. Sabah hastaneye gitmek üzere hazırlanıp, tuvalete gittiğimde, en ufak bir sancı bile çekmeden 12mm taşı düşürdüm. İmkansız değil mi? Tekrar doktoruma gittim. İnanamadı. Ağrı eşiğimin çok yüksek olduğunu, taşın yapısı için de MTA’ya göndermemi söyledi.
Allah kimseye böbrek taşı gibi ağrılı sancılı durum vermesin.