Merhaba, bugün size Aksolotllar hakkında bilgiler vereceğim hadi başlayalım. Öncelikle Aksolotlların fiziksel özelliklerinden bahsedelim yetişkin Aksolotllar yaklaşık 25 cm boya sahipler fakat bazıları 30cm ve üstü olabiliyor Bu sevimli hayvanın göz kapağı yoktur. Genellikle koyu kahve ve siyah renklerinde görülürken renksizleri de bulunmaktadır.
Aksolotl Yenilenme Özellikleri
Aksolotllar su semenderlerinin bir üst ırkıdır. Etçil Aksolotllar kopan uzuvlarını yenileyebilmekle beraber kalp, akciğer ve beyin gibi uzuvlarını da yenileyebilirler. Genellikle bu süreç 1 veya 2 ay sürer ve neredeyse tüm uzuvlarını yenileyebilirler.
Aksolotl Hakkında Türkiye’de Araştırmalar
Medipol Üniversitesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi (REMER) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 kadar aksolotlın bir yıl önce Amerika’da bulunan Kentucky Üniversitesi‘nden uzun uğraşlar sonucu Türkiye’ye getirildiğini söyledi.
Aksolotlların ortalama 15 yıl yaşadığını söyleyen Öztürk, ilk 3 ayın ardından hayvanların araştırma çalışmalarına dahil edilebildiğini kaydederek, hayvanların çok nadir olarak kansere yakalanmalarından dolayı kanser araştırmalarında ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Kanser araştırmalarının genellikle embriyonik özelliklerle bağdaştırıldığını anlatan Öztürk, bir hücrenin ne kadar embriyonik döneme yakınsa o kadar kanserleşme riski taşıdığını, aksolotlların ise embriyonik dönem geçirmesine rağmen kansere yakalanma oranlarının diğer hayvanlara göre en az “bin kat” daha düşük olduğuna vurgu yaptı.
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir hücre, hem embriyonik oluyor hem de nasıl kansere yakalanmıyor? Bu hayvanlarda kanseri engelleyici birtakım mekanizmalar olmalı. Şimdi bunun üzerinde çalışmalara başladık. Bu hayvanda kanserden koruyucu bir mekanizma var mı, şimdilik bunu merak ediyoruz.”
Aksolotlların küçük balık, kurt ve böcekle beslendiğini aktaran Öztürk, bu hayvanların gözleri pek iyi görmediği için yaşamlarını sürdürdükleri 15-16 derecedeki sularda dalgalara göre hareket ettiğini anlattı.
Evde Aksolotl Beslemek Mümkün mü?
Evet, mümkün fakat biz önermiyoruz çünkü nesli tükenmeye yakın çok riskte olmasalar da Şuan beslemenizi tavsiye etmiyoruz.
Kaynakça: https://www.ntv.com.tr/teknoloji/turk-bilim-insaninin-yeni-umudu,g1JlhHWprUCvyv8lHmejNQ
2 thoughts on “Aksolotl Nedir?”
Erdinç
(1 Haziran 2021 - 02:11)daha önce resimlerini görmüştüm ama adını hiç duymamıştım. Ne ilginç yaratıklar varmış. Bu tür yaratıkların incelenmesi için bir çok enstitü kuruluyor. Bir çoğu ise finans sorunu yaşıyor. Bir de neden inceleyelim ki diyenler yok mu? Anlamıyorum. Belki de bir hastalığın çözümü bu canlılardadır. Şifa aramak, dertlere çözüm aramak lazım.
kenan
(4 Haziran 2021 - 15:33)İnanılmaz Örümcek adam filminde böyle bir bilim adamı vardı olmayan kolu için bir serum yapmıştı da sonra devasa bir su semenderine dönüşmüştü. ama orada ki karakter yeşildi. The Lizard isimli bu karakterin dönüşümünde de aksolotl denilen bu canlının özellikleri vardı.