Görme ve İşitme Sorunlarının Eğitim Üzerindeki Etkisi

Görme ve İşitme Sorunlarının Eğitim Üzerindeki Etkisi

Görme ve işitme sorunları özellikle ilkokul zamanında önlem alınmazsa eğitim hayatında kalıcı olumsuz etkiler bırakabiliyor. Çocukların gelecekte hangi mesleği seçeceklerine bile etki edebiliyor.

Bu yazımda özellikle ilkokulda ve okul öncesinde görme ve işitme sorunlarının eğitime etkisinden bahsedeceğim. Çocuklarımın her ikisinin de görme ve işitme testlerini her yıl okul başlamadan yaptırıyorum. Özellikle kızımın küçük yaştan beri orta kulağında oluşan iltihabi akıntılar benim bu konuda daha hassas olmama sebep oldu.

Yeğenim 7 yaşında ve görme problemi vardı. Akşam ödev yaparken annesi yazılarının hep satır çizgileri altında veya üstünde olduğunu resimlerinin anlaşılmaz olduğunu fark etti. Hatta her akşam baş ağrıları da oluşuyordu. Doktor kontrolünden sonra hipermetrop (yakını görememe) rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı.

Aslında baş ağrısını yapan göz rahatsızlığı değildi. Görememe stresinden kaynaklanan ağrılardı ve bu ağrılar ve görme engeli yeğenimin hayatını olumsuz etkiliyordu. Öğretmeni tarafından yaramaz, ilgisiz, geç öğrenen bir öğrenci olduğu ile ilgili görüşler her geldiğinde kardeşim bu durumdan rahatsız oluyordu.

Kontrollerden sonra yeğenime verilen gözlük ile görme problemi giderildikten 1 hafta sonra öğretmeni büyük bir değişim olduğunu derslere olan ilgisinin arttığını ve daha dikkatli dinlediğini belirtti. Ayrıca satranç turnuvasında da ikinci olmuştu. Evdeki stres de azalmış hatta akşam ödev yapma süreci zevkli olmaya başlamıştı.

Komşumuzun kızı ise 4-5 yaşlarında oldukça hırçındı ve sürekli bağırıyordu. Doktor kontrolünden sonra kulaklarında işitme kaybı olduğu tespit edildi. İşitme cihazı ile daha iyi duymaya başladığında hem derdini daha rahat anlatmaya başladı, hem de hırçınlığı geçmişti.

Yukarda bahsettiğim rahatsızlıkların bu çocukların okulda ve okul dışında sürekli sorunlu bireyler olarak algılanmasına etkisi oldukça büyük. Ayrıca okuldan soğumaları, öğretmeni ve dersleri sevmemeleri için de birer sebep. Çünkü görmeyen veya duymayan bir birey anlamakta ve öğrenmekte de sorun yaşamakta. Bu da o bireyin eğitim hayatında sürekli sorunlar yaşamasına sebep olacaktır.

Bu tür sıkıntıları yaşamadan okul öncesinde önlem alınması bireyin engelinden dolayı yaşayacağı sorunları minimuma indirecektir. Bireyin eğitim hayatında hak ettiği okulu okumasına, kendisini gerçekleştirmesine de yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın sağlık problemlerini ne kadar erken çözerseniz onların eğitimleri sürecinde o kadar az problem yaşamalarına yardımcı olursunuz. Önce sağlık…

Sağlıklı ve keyifli bir ömür dileği ile…

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

3 thoughts on “Görme ve İşitme Sorunlarının Eğitim Üzerindeki Etkisi

    barisct

    (8 Haziran 2017 - 20:02)

    Bende yeğeniniz gibi uzunca süre görme bozukluğumun farkında olmadan odaklanma ve baş ağrısı problemleri çektim. Okul çağına gelmiş bir çocuk bir sorun olmasa bile göz doktoruna götürülmeli.

    Emre İğde

    (29 Haziran 2017 - 00:45)

    Görme problemi eğitim hayarını oldukça çok etkiliyor bu durumdan ben de nasibimi aldım malesef

    Mehmet Uz

    (11 Haziran 2018 - 18:26)

    En doğrusu, Çocuklarını senede bir kez diş, göz, kulak gibi hekimlere muayene ettirmektir. Çocuk kendisinde bir sorun olduğunu anlamayabilir. Yazıda bahsedilen görme problemi, çocuk bulanık görüyorsa zaten normali budur diye düşünebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.