Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarlar donanımsal olarak pek bir işe yaramıyor. Yan bilgisayarı bilgisayar yapan üzerinde çalışan yazılımlar.  Kullanıcıların amaçlarına göre yazılımlar kullanmaları normal. İşletim sistemleri içerisinde Yazılım çeşitliliği bakımında Microsoft Windows açık ara lider. Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar başlıklı bu yazımda evde ve ofiste kullanmakta olduğum ücretli ücretsiz yazılımlardan bahsedeceğim.

Windows işletim sistemi malumunuz lisanslı bir işletim sistemi. Hem evde hem de ofiste kendime ait lisansları mevcut. Dizüstü bilgisayarımda bulunan Windows 8.1 işletim sistemi haricinde Windows 7 Professional, Windows 10 lisansları da var.

Ofis Yazılımları

İşletim sistemlerinde genelde eğitimlerini de verdiğim Microsoft Office Paketini kullanmaktayım. Libre Office gibi açık kaynak yazılımları da kullanmak zorunda olduğum zamanlar oldu. Lakin Office konusunda Microsoft firmasının üstüne yok. Hemen hemen her platform için de destekleri mevcut.

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Ofis yazılımları konusunda tercihim Microsoft Office 2016. Office 365 te tercih edilebilir bulut versiyonu. İhtiyacınız çerçevesinde lisans planınızı oluşturabilirsiniz.

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar- Tarayıcı Tercihleri

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Web sayfası tasarımı ve içerik yönetimi konusunda çalışmalarımın nasıl göründükleri ile ilgili bilgi sahibi olabilmek adına Opera, Mozilla, Chrome, Safari, Edge ve Internet Explorer bilgisayarımda aktif olarak kullandığım tarayıcılar. Internet Explorer yerini yavaş yavaş Edge’ye bıraksa da artık çalışmayana kadar kesinlikle kullanacağım bir tarayıcı olacak.

FTP Client – FTP Server

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Web sayfalarının karşı tarafa yüklenmesi amacıyla Açık kaynak bir FTP client olan Filezilla kullanıyorum. Ayı zamanda ofiste web sayfalarının sunucu tarafında testleri için Filezilla’nın FTP Server uygulaması oldukça güzel ve az kaynak kullanıyor. Lisanslı alternatifleri olsa da fizezilla bence yeterli ve başarılı bir FTP yazılımı.

Arşivleme ve Dosya Sıkıştırma

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Dosyaları arşivleme ve sıkıştırma amacıyla WinRar benim için güvenli ve kullanımı basit bir sıkıştırma yazılımı. Lisanslı olsa da ödediğiniz ücreti hak ediyor. 1 aylık deneme sürümünü aktivasyon yapmadan da kullanmaya devam etseniz de  küçük bir ücret vererek gereksiz uyarı mesajlarından kurtuluyorsunuz.

Editörler

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarlarımda editör olarak NotePad++ ve Visual Studio Code her zaman kurulu olur. Bu editörlerin kullanımı oldukça zevkli. NotePad++ daha az sistem kaynağı kullansa da Code görsel ve fonskiyonel olarak bana daha kullanışlı geliyor. Öğrencilerim nedence Code’u sevemediler.

Kahrolsun Virüsler

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar içinde en önemlilerden birisi de anti virüsler. Son 5 yıldır bilgisayarlarımın hiçbirine anti virüs kurmadım.  Windows için geliştirilen Defender ve Security Essentials bana nedense oldukça yeterli geliyor. Zaten bilgisayarlarımdan zararlı içerik olabilecek sitelere girmiyorum ve dışardan dosya depolama aygıtlarını bilgisayarımda çalıştırmamaya çalışıyorum. Dosya transferi için kullanmış olduğum Bulut sistemler zaten kendi içlerinde de güvenliğe son derece önem veriyorlar.

Bazen anti malware tipi yazılım ihtiyacında MalwareBytes benim için yeterli sunuyor. İlla da bir antivirüs tavsiyesi isterseniz Avast yeterli olacaktır.

Medya Oynatıcı mı Dediniz?

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar arasında VLC Media Player önemli bir yere sahip. K-lite Codecs paketi ile bilgisayarınızı bir medya center haline çeviriyor. Ama sadece müzik dinlemek için Winamp  bence şart. Bazı dahili eklentileri ile mp3-wav dönüşümünü hızlı ve kusursuz gerçekleştiriyor oluşu Winamp’ı biraz öne çıkarıyor.

Uygulamaları Nereden Bulabilirim?

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar listesini istediğiniz gibi geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte yardımcı yazılımların reklam zararlı yazılımlar içermeyen bir kurulum paketini de http://ninite.com adresinden kendinize özel olarak oluşturabilirsiniz.

Ben de Ninite sitesinden hem güvenilir hem de güncel bir şekilde programları seçip otomatik olarak yüklüyorum.

 

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

10 thoughts on “Bilgisayarımdaki Olmazsa Olmaz Yazılımlar

    mastermaster

    (12 Aralık 2017 - 20:19)

    ben de tasarim yaparken adobe master collection ve Visual Studio mutlaka kuruyorum.liste icin tesekkur ederim. Oldukca faydali.

      ishana

      (13 Aralık 2017 - 23:13)

      yorumunuz için teşekkürler.

    Cevahir

    (14 Aralık 2017 - 15:52)

    yazılımların çokluğundan öte nitelikleri önemli. ben de bir macos kullanıcısı olarak marketten bir çok yazılım satın aldım ve cloud hesabımı aktive ettiğim bütün mac’lerde kullanabiliyorum. başlangıçta biraz fazla ödemiş olsam da hem lisanslı yazılım kullanıyorum hem de cihazlarım arasında sıkıntısız bir şekilde aktarabiliyorum.

      ishana

      (16 Aralık 2017 - 01:26)

      bilgisayarınızın hayrını görün. Evet Apple işletim sisteminin kararlılığı ve performansı konusunda oldukça ileri seviye bir işletim sistemi geliştirmiş. Bununla birlikte Microsoft’un de gücü ve yazılım desteği göz ardı edilemez. Bazı yazılımların diğer işletim sistemlerinde alternatifi olmadığı için Windows kullanan kişileri de biliyorum.

    şakir eryaman

    (10 Ocak 2018 - 16:12)

    aslında bu tür yazılımların işletim sistemlerinin içerişine gömülmesi daha sağlıklı olur. her sistem kurulumunda yeniden yüklemek eziyet oluyor. İnternet üzerinden yüklemek te kotayı dolduruyor.

    Tek

    (16 Ocak 2018 - 16:11)

    İnternet tarayıcısı olarak Opera ve Google Chrome’u tercih ederim.

      ishana

      (17 Ocak 2018 - 00:55)

      ben de oldukça sık kullanıyorum. Chrome google sayesinde masaüstü ve mobil cihazların hemen hemen vazgeçilmez tarayıcısı olma yolunda.

    mustafa vatansever

    (13 Mart 2018 - 15:14)

    bilgisayarda olmazsa olmaz uygulamaları all one yüklemeleri kullanarak rahatca yüklüyorduk sitem değşti artık neye ihtiyacımız varsa onu yüklemek daha mantıklı bence. özellikle office ve temizlik uygulamaları şart bence.

    Ceyhun Aksakal

    (16 Mayıs 2018 - 07:36)

    Bilgisayarda antivirüs ofis gibi programlar olmazsa olmaz. yazıda kullanım alanalrına göre çok güzel bir ayırım yapılmış. Daha önce ne amaçla kullanıldığını bilmediğim programlar hakkında da fikir edindim

    Chun

    (17 Kasım 2020 - 15:26)

    Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot
    drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed
    and she has 83 views. I know this is totally off topic but
    I had to share it with someone!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.