Alerji Nedir?

Alerji Nedir?

Alerji aynı maddenin başkası için zararsızken başkası için reaksiyon göstermesidir. Ev tozu, polen, böcekler, zehirli maddeler alerjinin en çok nedenleri arasındadır. Her ne kadar alerji genetik gibi görünse de vücudun zayıf olduğu dönemlerde gelişmektedir. Alerjik hastalıklar aile hekimleri tarafından ilk sırada gösterilmektedir. Bu hastalık basit olarak gözükse de çocuklarda beyin hasarlarına kadar neden olmaktadır. Bu yazımızda korunma ve tedavi yöntemlerini sizlere anlatacağız.

 

Alerji Neden Olur?

Vücudumuz çeşitli reaksiyonlara girerek bizi korumaya çalışır. Bağışıklık sistemi zararlı maddelerin vücuda girmesini engeller. Alerjide ise vücut sadece fazla tepki gösterir. Bağışıklık sistemi her insanda aynıdır. Ancak alerjik olan bir hastanın bağışıklık sistemi bozulmuştur. Alerjik hastalıklar kalıtsal olmaktadır. Genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur.

 

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bu soruya cevap alabilmek için vücudumuzun neye tepki verdiğini bilmemiz gerekmektedir. Alerji tepkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Alerji belirtileri hırıltı, kaşıntı, derin nefes alma gibi belirtiler olmaktadır. Alerji bazen yıllarca gözükmez. Fakat bazı alerjiler tekrar yıllar sonra gelebilir.

 

Alerji Nedenleri Neden Olan Maddeler Nelerdir?

Kirlenmiş çevresel faktör nedenlerden biridir. Doğal ortamdan oluşan alerji solunumsaldır.

Ev tozu, hayvan tüyü, protein gibi şeyler doğaldır.

 

Alerji Tedavisi Nelerdir? 

Alerji semptomatik bir hastalıktır. Alerji bir toplum halk sorunudur. Toplumun %40 kadarını etkilemektedir. Alerjik günlük hayatı oldukça fazla etkilemektedir. Çocuklarda okul hayatında devamsızlıklar, erişkinlerde ise iş hayatında huzursuzluk gibi durumlara neden olmaktadır. Bu nedenle alerjinin hemen tanısının konması gerekmektedir. Bundan sonra ise bir an önce tedavi yöntemlerine başlanmalıdır.

 

Alerji İlaçları

  •  Topikal spreyler,
  • Oral tabletler,
  • Kromanlar,
  • Anti- kolinerjikler,
  • Nazal,

 

Alerji Nedenleri

  • Polenlerin tehlikesi,
  • Evdeki çok fazla toz,
  • Hayvan tüyleri,
  • Hayvan proteinleri,
  • Küf mantarları,

 

Alerjiniz olduğunuz şeyi biliyorsanız ondan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Mesela toza karşı bir alerjiniz varsa ev temizlendiğinde siz orada bulunmayarak kendinizi koruyabilirsiniz. bu yazım da diğer yazılarım gibi bilgi amaçlı olup reçete yerine geçmemektedir. En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bilmediğiniz ve doktorunuzun önermediği ilaçları kullanmayınız.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

2 thoughts on “Alerji Nedir?

    muzaffer

    (13 Ocak 2018 - 19:49)

    bazı üniversite hastanelerinde ve özel klinikerde alerji testi yapılıyor. bazı doktorlarda sebebini bilemedikleri belirtiler için allerjik diyip geçiveriyor. en sağlıklısı uzmanına muayene olmak.

    Abdullah

    (18 Ocak 2018 - 07:52)

    benim çocularda sürekli bir geniz akıntısı var. hemen hemen her doktor allerjil akıntı diyor ve alerji ilacı veriyor. sebebini bilemedik gitti. neye alerjisi vae dediğimde ise toza, polene, hamam böceğine, birsürü şey sayıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.