Ağız Yaraları Nedir?

Ağız Yaraları Ağız içerisinde sıklıkla dilde, damakta, diş eti dokusunda görülen ülserleşmiş ağrılı yaralardır. Toplumun %20 ile %30 u bu sorun ile karşılaşmaktadır. Bayanlarda daha çok görülmektedir. Yemek yemeyi hatta konuşmayı güçleştirir.

Tedavilere rağmen 2 hafta sürebilmektedir. Bazen bir tanesi iyileşirken diğeri çıkmaya başlayabilir. Kimi zaman aynı bölgede birkaç tane birden görülebilir. Ağız yaralarının nedenleri araştırıldığında birçok neden çıkarmışlardır ancak kesin olarak bir sonuca varamamışlardır. Bir başkasına bulaşma olasılığı yoktur. Çünkü bakteri ve virüs değildir.

 

Ağız Yaraları Nedenleri Nelerdir?

 

  • Stres,

 

Günümüzde birçok hastalığın nedenleri arasında gösterilmektedir. Ağız yaralarının oluşmasında da en önemli faktör strestir. Çok fazla takıntıdan ve tempodan yapacağınız stres sizide ağız yaralarına maruz bırakabilir.

 

  • Yiyecekler,

 

Ağzı tahriş edebilecek yiyeceklerde ağız yarası oluşumuna neden olmaktadır. Bunların içinde cips gibi çerez gibi şeyler örnek verilebilir. Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olan yiyeceklerde ağız yarasına yol açabilir. Elma, incir, peynir ağız yaralarının oluşumunda etkilidir.

 

  • Travma,

 

Dil ve dudak ısırmak. Sert yiyecekler tüketerek tahriş yapmak. Yumuşak olmayan diş fırçalama işlemlerini yapmak. Bu nedenlerde ağız yaralarının oluşmasında faktörlerden biridir.

 

  • Diş Macunu,

 

Diş macunlarına temizlik için atılan bazı maddeler ağıza zarar verir. Bazı maddeler tahriş edicilerdir.

 

  • Sistemik Hastalıklar,

 

Birçok bölge de oluşan faktörlerdir. Çok ağrılı yaralardır. Tekrarlayıcı ağız yaralı gözükmektedir.

 

Ağız Yaraları Tedavisi Nelerdir?

 

Ağız yaralarına herhangi bir tedavi uygulanmasa da birçok yara 15 gün sonra kendiliğinden geçmektedir. Doktora danışmadan ilaç kullanmamalıyız.

 

  • Öncelikle tahriş eden gıdalardan uzak durulması,
  • Yemeklerden önce ağızı iyi bir şekilde temizlemek,
  • Gargara yapmak yaranın ilerlemesini önler,
  • Doktor tarafından verilen ilaçları kullanmak,

 

Çok büyük bir hastalık olarak görülmese de yaralar çoğaldıkça ya da boyutları büyüdükçe günlük yaşantı o kadar zor olacaktır. Doğru düzgün yemek yiyememek. Düzgün bir şekilde konuşamamak bunlar başlıca şeylerdir. Böyle bir durumda sağlık kuruluşundan doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Hiçbir şey önemsiz olarak gözükmemelidir. Yazdığımız makale ya da yazılar kesinlikle bilgi amaçlıdır. Makale bilgi amaçlıdır reçete değildir.

Yazar: ishana

2014 yılından beri keyifle.net sitesinin hem yazarı, hem yöneticisi olan ishana, bilişim teknolojileri alanında 1995 yılından beri eğitimler vermektedir.

1 thoughts on “Ağız Yaraları Nedir?

    Enderun

    (16 Ocak 2018 - 19:44)

    Ağız içi yaralar için karbonat kullananlar var. Ben genelde agız içi yaralarım için bol sarmısaklı sirkeli tuzlu karışım yapıyorum. Birkaç gün ağzım kötü kokuyor ama,daha sonrasında iyileşiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.